weedboy Opublikowano 30 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2008 W sobotę miałem wypadek, na oblodzonej drodze wpadłem w poślizg i uderzyłem w drzewo od którego się odbiłem i dachowałem, samochód do kasacji. Wraz ze mną jechał mój kuzyn z żoną, którzy po wypadku trafili do szpitala, ja wyszedłem jeszcze tego samego dnia, kuzyn dzisiaj, a jego żona prawdopodobnie jeszcze trochę czasu spędzi w szpitalu. Samochód posiada polisę OC ale nie posiada NNW (ubezpieczyciel HDI), co można z tym zrobić?Czy pasażerowie mogą liczyć na jakieś odszkodowanie z polisy OC? Proszę o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gruz Opublikowano 31 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2008 Mogą zgłosić roszczenia z OC pojazdu, którym byli przewożeni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Campter.pl Opublikowano 31 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2008 weedboy wrote:W sobotę miałem wypadek, na oblodzonej drodze wpadłem w poślizg i uderzyłem w drzewo od którego się odbiłem i dachowałem, samochód do kasacji. Wraz ze mną jechał mój kuzyn z żoną, którzy po wypadku trafili do szpitala, ja wyszedłem jeszcze tego samego dnia, kuzyn dzisiaj, a jego żona prawdopodobnie jeszcze trochę czasu spędzi w szpitalu. Samochód posiada polisę OC ale nie posiada NNW (ubezpieczyciel HDI), co można z tym zrobić?Czy pasażerowie mogą liczyć na jakieś odszkodowanie z polisy OC? Proszę o pomoc.Witam,Brak polisy NW w Pana pojeździe nie zamyka możliwości dochodzenia roszczenia. Każdy posiadacz pojazdu jest bowiem zobowiązany do ubezpieczenia auta z tytułu odpowiedzialności cywilnej za szkody wyrządzone ruchem pojazdu. I to właśnie z tej polisy mogą uzyskać odszkodowanie Pana pasażerowie.Stosownie do doznanych szkód mogą wystąpić o zadośćuczynienie, zwrot kosztów leczenia i rehabilitacji, zwrot za zakupione medykamenty.Ponadto jeżeli wypadek spowodował wyłączenie z możliwości zarobkowania - poszkodowani pasażerowie mogą starać się o zwrot utraconych dochodów.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Odszkodowania Opublikowano 4 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2009 Właśnie z OC samochodu. Limit na dzień dzisiejszy to 1 500 000 Euro. Przedawnienie, jeżeli nie będzie wyroku w sprawie następuje po 3 latach. Dla wysokości odszkodowania i zadośćuczynienia istotne są różnego rodzaju okoliczności (między innymi zapięcie pasów)Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi