Jump to content
Forum Odszkodowania

Poślizg, uderzenie w drzewo, dachowanie, 2 pasażerów w szpitalu bez NW

weedboy
 Share

Recommended Posts

W sobotę miałem wypadek, na oblodzonej drodze wpadłem w poślizg i uderzyłem w drzewo od którego się odbiłem i dachowałem, samochód do kasacji. Wraz ze mną jechał mój kuzyn z żoną, którzy po wypadku trafili do szpitala, ja wyszedłem jeszcze tego samego dnia, kuzyn dzisiaj, a jego żona prawdopodobnie jeszcze trochę czasu spędzi w szpitalu. Samochód posiada polisę OC ale nie posiada NNW (ubezpieczyciel HDI), co można z tym zrobić?

Czy pasażerowie mogą liczyć na jakieś odszkodowanie z polisy OC? Proszę o pomoc.

weedboy wrote:
W sobotę miałem wypadek, na oblodzonej drodze wpadłem w poślizg i uderzyłem w drzewo od którego się odbiłem i dachowałem, samochód do kasacji. Wraz ze mną jechał mój kuzyn z żoną, którzy po wypadku trafili do szpitala, ja wyszedłem jeszcze tego samego dnia, kuzyn dzisiaj, a jego żona prawdopodobnie jeszcze trochę czasu spędzi w szpitalu. Samochód posiada polisę OC ale nie posiada NNW (ubezpieczyciel HDI), co można z tym zrobić?
Czy pasażerowie mogą liczyć na jakieś odszkodowanie z polisy OC? Proszę o pomoc.
Witam,
Brak polisy NW w Pana pojeździe nie zamyka możliwości dochodzenia roszczenia. Każdy posiadacz pojazdu jest bowiem zobowiązany do ubezpieczenia auta z tytułu odpowiedzialności cywilnej za szkody wyrządzone ruchem pojazdu. I to właśnie z tej polisy mogą uzyskać odszkodowanie Pana pasażerowie.
Stosownie do doznanych szkód mogą wystąpić o zadośćuczynienie, zwrot kosztów leczenia i rehabilitacji, zwrot za zakupione medykamenty.
Ponadto jeżeli wypadek spowodował wyłączenie z możliwości zarobkowania - poszkodowani pasażerowie mogą starać się o zwrot utraconych dochodów.
pozdrawiam

Właśnie z OC samochodu. Limit na dzień dzisiejszy to 1 500 000 Euro. Przedawnienie, jeżeli nie będzie wyroku w sprawie następuje po 3 latach. Dla wysokości odszkodowania i zadośćuczynienia istotne są różnego rodzaju okoliczności (między innymi zapięcie pasów)

Pozdrawiam