marta1329 Posted January 6, 2009 Share Posted January 6, 2009 w wieku 13-14 lat w szkole na lekcji skrecilam sobie lewe kolano, jednak nie upadłam bo zdążyłam sie przytrzymać i złapać równowage.pojechałam na pogotowie i stwierdzono właśnie skręcenie, później jeszcze dosc dlugo chodziłam na rehabilitacje itp. złożyłam wniosek o odszkodowanie, wezwano mnie na komisje - stwierdzono, że odszkodowanie sie nie należy... było to jakieś 4 lata temu... przez rok nie cwiczyłam na w-fie bo nie bylam w stanie podjąć żadnego wysiłku fizycznego obciążającego kolano. pozniej niby wszystko sie unormowalo, jednak zawsze przy wiekszym wysiłku kolano dawało o sobie znać, tak samo przy jakiejś gwałtownej zmianie pogody czy ciśnienia. wkoncu ból stał sie nie do zniesienia, kolano bolalo mnie coraz czesciej. w kwietniu 08 chirurg stwierdził że mam chondromalacje rzepki i przez pół roku brałam dosyc drogie leki - Nimesil i Arthryl. oczywiscie znowu zwolnienie z w-fu do konca roku. pod koniec sierpnia mialam wizyte u chirurga, leki niestety wniosly jedynie bardzo marną poprawe, chirurg bezradny skierował mnie do ortopedy. 3 miesiace czekalam na wizyte. pod koniec listopada ortopeda stwierdzil ze konieczna jest artroskopia ale zebym sie nie martwila bo to prawdopodobnie nic powaznego, ze potem tydzien o kulach i bedzie dobrze. 12 grudnia mialam atroskopie, jak sie okazalo uszkodzenia kolana byly bardzo powazne i gdybym zwlekala z operacja to mogloby byc juz za pozno na odratowanie kolana. otóż rzeczywiscie część rzepki była rozmieknieta ale takze miala 3 długie pęknięcia i poza tym byla przesunięta dośrodkowo. zamiast tydzien o kulach - 4 tygodnie. teraz jest juz mam nadzieje ostatni tydzien mojego chodzenia o kulach. pytanie brzmi, czy rzeczywiscie nie nalezalo mi sie odszkodowanie skoro przez to skrecenie przeszlam jeszcze tyle bólu, cierpienia a takze wydatkow na drogie leki? apropo teraz od nowa rozpoczynam 6 miesieczna kuracje z arthrylem. czy moge sie ubiegac o odszkodowanie? odwołać sie jakos do poprzedniej decyzji? pomóżcie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
falenica Posted January 7, 2009 Share Posted January 7, 2009 A dlaczego tak późno złożyłaś wniosek o odszkodowanie? Jeśli od daty wypadku minął okres dłuższy niż 3 lata i tak właśnie jest w Twoim przypadku, wówczas odrzucenie Twojego wniosku o odszkodowanie było zasadne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pro Bono Posted January 7, 2009 Share Posted January 7, 2009 Niestety. Czas działa w tym przypadku na niekorzyśc. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
aldona Posted January 7, 2009 Share Posted January 7, 2009 Skrecilam noge przed sklepem 4stycznia tego roku,obecnie mam ja w gipsie do konca tego miesiaca potem zalecena rehabilitacja,oprucz tego doje zastrzyki.Przad sklepem sa sliskie plytki i nie jest odsniezane,mam zrobione zdjecia.Wlascicielka sklepu niechce ze mna rozmawiac na ten temat.Prosze o porade gdzie mam sie udac by uzyskac jakies zadosuczynienie.Z gory dziekuje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marta1329 Posted January 7, 2009 Author Share Posted January 7, 2009 wniosek o odszkodowanie zlozylam zaraz po wypadku kiedy okazało sie ze to skrecenie. teraz zastanawiam sie czy mam szanse jakos sie odwołać do tej decyzji bo jakis uszczerbek na zdrowiu wniosło to skręcenie skoro ciagle jestem na lekach i w dodaku mialam operacje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szkoda Posted July 16, 2011 Share Posted July 16, 2011 marta1329 wrote:teraz jest juz mam nadzieje ostatni tydzien mojego chodzenia o kulach. pytanie brzmi, czy rzeczywiscie nie nalezalo mi sie odszkodowanie skoro przez to skrecenie przeszlam jeszcze tyle bólu, cierpienia a takze wydatkow na drogie leki? apropo teraz od nowa rozpoczynam 6 miesieczna kuracje z arthrylem. czy moge sie ubiegac o odszkodowanie? odwołać sie jakos do poprzedniej decyzji? pomóżcie 1) Jeśli chodzi o likwidację szkody z NNW to należy się świadczenie za trwały uszczerbek na zdrowiu. Zadośćuczynienia za ból i cierpienie z NNW nie jest wypłacane.2) Tak;3) Tak. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szkoda Posted July 16, 2011 Share Posted July 16, 2011 marta1329 wrote: wniosek o odszkodowanie zlozylam zaraz po wypadku kiedy okazało sie ze to skrecenie. teraz zastanawiam sie czy mam szanse jakos sie odwołać do tej decyzji bo jakis uszczerbek na zdrowiu wniosło to skręcenie skoro ciagle jestem na lekach i w dodaku mialam operacje. Tak- zgodnie z art. 819 § 4 k.c. bieg przedawnienia roszczenia o świadczenie do ubezpieczyciela przerywa się także przez zgłoszenie ubezpieczycielowi tego roszczenia lub przez zgłoszenie zdarzenia objętego ubezpieczeniem. Bieg przedawnienia rozpoczyna się na nowo od dnia, w którym zgłaszający roszczenie lub zdarzenie otrzymał na piśmie oświadczenie ubezpieczyciela o przyznaniu lub odmowie świadczenia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts