Olekkk Posted January 8, 2009 Share Posted January 8, 2009 Witam, Mam 2 zasadnicze pytania. Przynależę do OSP i podczas jednej z akcji ratowniczo-gaśniczej doznałem urazu polegającym na wykręceniu stawu skokowego prawego. Leczenie trwało miesiąc czasu. Leczenie jest już zakończone i wszystkie niezbędne papiery złożone do ZUS-u i czekam na wezwanie na komisje lekarską. Moje pytanie brzmi:1) ile mogę się spodziewać odszkodowania z tytułu wypadku przy pracy od firmy ubezpieczeniowej?2) Czy mogę również starać się o odszkodowanie od Państwowej Straży Pożarnej? stąd te pytanie ponieważ wyczytałem na jednym z forum, że strażak z OSP wszedł na drogę sądową z tą że właśnie instytucją. Proszę o odpowiedź Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
falenica Posted January 8, 2009 Share Posted January 8, 2009 1. Strażakowi jednostki ochrony przeciwpożarowej, a także członkowi ochotniczej straży pożarnej, zwanemu dalej "osobą poszkodowaną", który w związku z udziałem w działaniach ratowniczych lub ćwiczeniach doznał uszczerbku na zdrowiu lub poniósł szkodę w mieniu, przysługuje:1) jednorazowe odszkodowanie w razie doznania stałego lub długotrwałego uszczerbku na zdrowiu,2) renta z tytułu całkowitej lub częściowej niezdolności do pracy,3) odszkodowanie z tytułu szkody w mieniu. Polecam zapoznac się z ustawą o ochronie p.poż. Dz. U. z 2002 r. Nr 147, poz. 1229rozdział 5 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts