Witam!
23 grudnia mialem przykre wydarzenie, pijany kierowca uderzyl w moj zaparkowany prawidlowo samochod i uciekl, jednak udalo sie go zlapac (mial 2,8 promila).
Kase chce sciagnac z OC sprawcy ktory mial je wykupione w HDI Asekuracja.
24 grudnia dzien po zdarzeniu zlozylem papiery w jednostce HDI osobiscie zeby ta sprawe zaltwic jak najszybciej. Powiedziano mi ze mam czekac na rzeczoznawce do 7 dni roboczych i ok dnia 31 grudnia zjawil sie rzeczoznawca porobil zdjecia stwierdzil ze jest mozliwa szkoda calkowita.
Na moje pytanie kiedy bedzie wycena szkoda odpowiedzial ze w piatek 2 grudnia. Ucieszylem sie ze tak szybko, jednak jedynie co dostalem 2 grudnia to na maila spis uszkodzen czyli to co Pan rzeczoznawca spisal przy ogledzinach przepisal na komputer i wyslal mimo tego ze wczesniej 3 razy go pytalem czy na maila otrzymam wycene to odpowiadal ze tak.
W poniedzialek 5 stycznia zadzwonilem do HDI i osoba ktora sie zajmuje moja sprawa powiedziala ze czeka na ta ocene techniczna od Pana rzeczoznawcy i ona dopiero ja wyceni dzwonilem do nich w dniu dzisiejszym i kazali zadzwonic w nastepnym tygodniu poniewaz w okresie swiateczno sylwestrowym bylo duzo stluczek i ma duzo pracy i nie zdarzyl jeszcze tego wycenic.
Stad moje pytanie ile czasu moge czekac? Jest okreslone w jakim terminie ubezpieczyciel od daty ogledzin samochodu musi taka ocene przygotowac?
Czy ja moge miec wglad w wycene i dostac jej kopie? Pan z HDI powiedzial ze nie, co mnie zdziwilo przeciez to moje auto i chce widziec jak to wszystko jest wyliczone.
Bedzie jakis problem z kasa jesli kierowca byl pijany u uciekl z miejsca wypadku?
Jak wyglada sprawa ze szkoda calkowita? tzn jesli szkoda przekracza 70 czy 80% wartosci auta to jest uznawana za calkowita? dostaje wtedy wartosc szkody czyli np 70% + uszkodozny samochod kory moge sprzedac lub naprawic?
P.S. mialem 1,5 roku mala stluczke kasa z OC sprawcy z PZU rzeczoznawca do 7 dni, przyjechal 7 dnia ale na miejscu z komputerkiem po ogledzinach od razu wycenil i podal kwote ile to bedzie kosztowalo.
Pozdrawiam i z gory dziekuje za odpowiedzi na nurtujace mnie pytania