gust Opublikowano 14 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2009 Witam, niedawno miałem wypadek w którym uczestniczyły 3 pojazdy. Na miejscu zdarzenia była policja, która jako winnego określiła kierującego jednego z tych pojazdów. Cały problem polega na tym, że nie wiadomo kto prowadził ten samochód. Samochodem tym jechały dwie osoby (kobieta i mężczyzna), którzy na skutek wypadku zostali wyrzuceni z auta a następnie zabrani przez pogotowie do szpitala. Ja oraz kierujący z trzeciego auta nie odnieśliśmy żadnych obrażeń. Niestety nie widzieliśmy kto kierował owym samochodem, jedynie zasugerowaliśmy policji, że mogła to być kobieta (przynajmniej tak wyglądało z ułożeń ciał zaraz po wypadku). Natomiast w dalszym dochodzeniu okazało się, że kobieta nie posiada prawa jazdy i zaprzecza jakoby ona prowadziła pojazd. Natomiast do prowadzenia przyznaje się mężczyzna. W tym momencie trwa postępowanie wyjaśniające całą sytuacje. Wczoraj zgłaszałem szkodę i dowiedziałem się, że PZU nie wypłaci mi odszkodowania do momentu wyroku z sądu.Moje pytanie jest następujące:Czy faktycznie muszę czekać na wyrok sądu? przecież ubezpieczenie OC dotyczy pojazdu i dla mnie jako poszkodowanego nie ma znaczenia kto prowadził pojazd. Czy jest to znowu granie na zwłokę przez TU? Z góry dziękuję za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dawidoff Opublikowano 23 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2009 witajcie, jestem nowy na tym forum, fajnie że powstają takie fora, które niosą pomoc:)postaram się pomóc:)otóż niezależnie kto będzie uznany winnym spowodowania wypadku, kobieta czy mężczyzna, możesz już starać się o odszkodowanie za zniszczone auto. Problem tylko w tym że ubezpieczalnia nie wie kogo potem ścigać za wypłacone odszkodowanie, bo to ze wypłacić musi jest pewne. Babka z racji że nie miała uprawnień może mieć regres z TU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rawicz Opublikowano 4 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2009 Podaj: jakie jest uzasadnienie PZU; dlaczego nie chcą wypłacić odszkodowania bez wyroku sadu ?Jeśli to uzasadnienie będzie można zwalczyć w trybie likwidacji szkody, obejdzie się bez sądu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi