jacbyd72 Posted January 15, 2009 Share Posted January 15, 2009 Witam wszystkich!!!!Jestem żołnierzem zawodowym i trzy lata temu uległem wypadkowi w związku z pełnieniem służby. Jako żołnierz zostałem potraktowany bardzo dobrze, ale mam teraz mieszane uczucia jezeli chodzi o ubezpieczenie PZU typu "P" - ale zacznę od początku.Tak jak wspomniałem trzy lata temu /czerwiec 2005/ doznałem urazu skręcenia stawu kolanowego lewego - wynik USG brzmiał:-stan po przebytym naderwaniu przyczepu udowego więzadła pobocznego piszczelowego.Po dostarczeniu całej dokumentacji lekarskiej lekarz orzecznik z PZU przygotował dokumentację stwierdzającą trwały uszczerbek na zdrowiu w wysokości 3%. Pobrałem należne odszkodowania, ale przez cały ten okres leczyłem się w poradni ortopodecznej narzekając na blokady i niestabilność kolana. Dopiero po trzech latach od wypadku prowadzący ortopeda /który zawsze mnie informował, że wszystko jest ok/ łaskawie dał mi skierowanie na rezonans magnetyczny. Wynik badania:- brak sygnału z więzadła krzyżowego przedniego - zerwanie;- więzadło krzyżowe tylne o zachowanej ciągłości napięte, linia statycznego obciążenia przesunięta ku przodowi;-stan po przebytym naderwaniu więzadła pobocznego strzałkowego;Teraz akcja przyśpieszyła i prowadzący ortopeda skierował mnie na konsultacje do Kliniki Ortopedii szpiatala wojskowego w Bydgoszczy, gdzie zakwalifikowano mnie na zabieg artroskopii stawu kolanowego.Po przebytym zabiegu artroskopii stwierdzono:-uszkodzenie więzadła krzyżowego przedniego stawu kolanowego lewego;- chondromolacja II stopnia kłykcia przyśrodkowego kości udowej lewej;- przerostowe zapalenie błony maziowej stawu kolanowego lewego-zaplanowany zabieg rekonstrukcji więzadła na 4 stycznia 09.4 stycznia przeprowadzono zabieg podając rozpoznanie:uszkodzenie więzadła krzyżowego przedniego;uszkodzenie łąkotki przyśrodkowej typu raczki od wiadra lewego stawu kolanowego.Rekonstrukcja ACL metodą RIGIDfix, usunięcie części uszkodzonej łąkotki przyśrodkowej.I teraz problem - w PZU poinformowano mnie, że sprawa jest przedawniona i nie mogę występować o dalsze odszkodowanie z tytułu pogorszenia się stanu zdrowia, gdyż od wypadku do zabiegu minęły dwa lata. Czy to moja wina, że tak późno dostałem skierowanie na rezonans? Na atroskopię też czekałem około 4 miesięcy. Czy z PZU nic mi się już nie należy? Bo chyba nie chodzi o to abym oszukiwał i wymyślał nie stworzone historie. Proszę o porady i ewentuane wypowiedzi w tym temacie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
imported_michal Posted February 23, 2009 Share Posted February 23, 2009 Nie twoja wina ze lekarz to d .... Nie lekarz. Ale niestety sprawa jest przedawniona, niezależnie czy doszło do nowej krzywdy czy też nie. Na dochodzenie roszczeń masz 3 lata Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts