elwira24 Posted January 22, 2009 Share Posted January 22, 2009 Witam jeszcze raz. Mam teraz drugie pytanko- czy jeśli ten wypadek o którym pisałam wcześniej zdarzył mi się w drodze do pracy, to ile % przysługuje mi chorobowego- 80 czy 100 %? Bo słyszałam że po wypadku jest 100 % wypłacane wynagrodzenia. A i jeszcze jedno- czy jeśli mam umowę o pracę to czy powinnam dostac też odszkodowanie z zakłądu pracu? Jeśli tak, to co powinnam zrobić??? Jestem ubezpieczona ale nie posiadam ubezpieczenia indywidualnego. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Emka Posted January 28, 2009 Share Posted January 28, 2009 Witam,rozumiem, że chodzi tutaj o wypadek objęty obowiązkowym ubezpieczeniem OC pojazdu.Odnośnie chorobowego to będzie to 80%, ponieważ po zmianach ustawy o ubezp. społ. 100% dotyczy tylko wypadku w pracy, nie zaś w drodze do pracy. Odszkodowania wypadkowego z ZUS mogłaby Pani oczekiwać, jeśli wypadek zdarzyłby się w pracy.Na podst. art. 444 i 361 może Pani dochodzić odszkodowania z tytułu utraconych dochodów w związku z niezdolnością do pracy spowodowaną wypadkiem, czyli różnicy pomiędzy tym 100% które otrzymywałaby Pani, gdyby nie wypadek, a 80% z tytuły niezdolności do pracy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts