Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

odnośnie wypadku drogowego

Rekomendowane odpowiedzi

Witam jeszcze raz. Mam teraz drugie pytanko- czy jeśli ten wypadek o którym pisałam wcześniej zdarzył mi się w drodze do pracy, to ile % przysługuje mi chorobowego- 80 czy 100 %? Bo słyszałam że po wypadku jest 100 % wypłacane wynagrodzenia. A i jeszcze jedno- czy jeśli mam umowę o pracę to czy powinnam dostac też odszkodowanie z zakłądu pracu? Jeśli tak, to co powinnam zrobić??? Jestem ubezpieczona ale nie posiadam ubezpieczenia indywidualnego.

Witam,

rozumiem, że chodzi tutaj o wypadek objęty obowiązkowym ubezpieczeniem OC pojazdu.

Odnośnie chorobowego to będzie to 80%, ponieważ po zmianach ustawy o ubezp. społ. 100% dotyczy tylko wypadku w pracy, nie zaś w drodze do pracy. Odszkodowania wypadkowego z ZUS mogłaby Pani oczekiwać, jeśli wypadek zdarzyłby się w pracy.

Na podst. art. 444 i 361 może Pani dochodzić odszkodowania z tytułu utraconych dochodów w związku z niezdolnością do pracy spowodowaną wypadkiem, czyli różnicy pomiędzy tym 100% które otrzymywałaby Pani, gdyby nie wypadek, a 80% z tytuły niezdolności do pracy.