Jump to content
Forum Odszkodowania

Generali - szkoda całkowita - AC

Recommended Posts

Witam.

Miałem ostatnio wypadek (bez udziału innych samochodów). Miałem wykupioną polisę AC w Generali z której chciałem skorzystać. Samochód wzięli na warsztat i uznali: "szkode całkowitą na 14 tys" i do tego "pozostałości" do mojej dyspozycji. Auto ma niecały rok i aktualnie jego wartośc wynosi ponad 30tys (ok. 34tys) z tego by wynikał, że te pozostałości są warte ok.20tys. I gdzie tu jest przekroczenie 70 % aktualnej wartości auta?? takie rozwiązanie sprawy przez firmę jest dla mnie nie opłacalne, tym bardziej że uważam że te "pozostałości" nie są aż tyle warte. Czy w takiej sytuacji mogę żądać uznania szkody częściowej i bezgotówkowej naprawy auta? Byłoby to dla mnie najwygodniejsze i od początku myślałem że tak będzie... Dodam że za te 14tys raczej nie jestem w stanie doprowadzić auta w ASO do stanu sprzed wypadku.

Co najlepiej byłoby w takiej sytuacji zrobić i czego mogę zażądać od firmy?

czytałeś forum przed napisaniem nowego postu? a szkoda, bo wielokrotnie było napisane kiedy zachodzi szkoda całkowita i co ona oznacza. Poszukaj, poczytaj, a będziesz znał odpowiedzi na nurtujące Cię pytania

Akurat czytałem forum tzn tematy które szukajka znalazła dla chasła "szkoda całkowita" dot. AC, ale w tej sprawie mam już taki natłok informacji, ze się już gubie...

No wiem że szkoda całkowita w przypadku AC zachodzi gdy naprawa jest ekonomicznie nieopłacalna (niby gdy przekracza 70%warości auta). A oznacza ona, ze otrzymam różnice między wrtością wraku (defekto oszacowaną przez TU) a wartością auta przed sprzedażą.

Powiedzmy że na tą chwilę nie będę podważał decyzji TU dot. uznania szkody za całkowitą, a nie częściową.

No więc w moim przypadku auto było warte 34tys, TU Generali wrak wyceniło na 20.100zł. Takiej sumy ja od nikogo nie uzyskam za ten wrak, bo na rynku jest on mniej warty niż uznało to TU.

Co bym musiał zrobić, aby odwołać się do tej decyzji??

Czy mogę teraz sprzedać ten wrak po cenie rynkowej (niższej od wyceny TU) i później się jakoś odwoływać do tej nieprawidłowo zrobionej wyceny?

Czy jednak w takim przypadku jeszcze nie mogę sprzedawać tych "pozostałości"?

A i Generali oświadczyło, że oni nie zajmują się sprzedażą takich pozoostałości (jak mi wiadomo jesat to możliwe, bo nie mają takiego obowiązku, zależy to od ich dobrej woli) więc oni mi go nie sprzedadzą za te ich wyliczone 20tys.

Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź.

jakby s jeszcze poszukał to i na resztę pytań znalazłbyś odpowiedź.

napisz odwołanie, że najwyższą ofertę jaką uzyskałeś za uszkodzony pojazd to np. 8 tys i prosisz o wskazanie lepszego kupca albo wypłatę różnicy. Ot, i cała filozofia. Jak sprzedasz już teraz, a oni znajdą pięciu chętnych za powiedzmy 18 tys to wypłacą ci tylko 2 bo nie dołożyłeś wszelkich starań.