syllvie Opublikowano 26 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2009 Muszę złożyć pismo do PZU którym określę wielkość odszkodowania - moje roszczenia.Pzu nie kieruje nie mowi o żadnych mozliwych kwotach, a człowiek sam z siebie nie potrai tego ocenić. Pod koniec zeszłego roku zdarzył mi się wypadek. Kierowaca jadący za mną nie zatrzymał się na czerwonym świetle i uderzył w tył mojego samochodu (uznano szkodę całkowitą). W wyniku wypadku doznałam urazu-skręcenie kręgosłupa szyjnego, kołnierz nosiałam przez 4 tygodnie, okres L4 2 miesiące. Po powrocie z L4 zarzad firmy dał mi do wyboru - pozostanie w pracy na niższej pensji bądź zwolnienie za porozumieniem stron. Wybrałam wypowiedzenie za porozumieniem. Genrralnie przez wypadek straciłam bardzo wiele nerwów, przezylam wielki stres, stracilam prace. Wypadek zdarzyl sie w czasie pracy, w ramach wykonywania obowiazkow. Prosze pomóżcie co napisać w pismie do PZU?Czy wielkośc odszkodzowania można być na tyle rozsądna w tej sytuacji zeby zwrocic sie z tematem do profesjonalnej firmy ktora się w tym specjalizuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pro Bono Opublikowano 27 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2009 PZU jest specyficzną firmą. Czasami wypłacane kwoty są zadowalające, ale w przypadku szkód osobowych istotne pozostają ustalenia komisji lekarskiej. Aby ubiegac się o wyższe odszkodowanie, warto zastanowic się nad pomocą fachowca. Dobre pismo powinno odwoływac się do aktualnego orzecznictwa SN, które poświęca dużo uwagi zadoścuczynieniu. Ubezpieczyciele chętnie sięgają do starszych orzeczeń z czasów minionego ustroju, kiedy zalecano, by kwota pieniężna była utrzymana w tzw. rozsądnych granicach. Następnie ważna jest starannie zgromadzona dokumentacja medyczna. Istotne pozostają także wypowiedzi samej osoby poszkodowanej, ponieważ oprócz przepisów prawa, tez z wypowiedzi SN i opinii lekarskich, liczy się stan, jaki został wywołany po zaistnieniu szkody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi