Jump to content
Forum Odszkodowania

śmiertelny wypadek..

gajkas
 Share

Recommended Posts

Witam

Mój brat zginął podczas przechodzenia przez jezdnię. Przechodził nie na pasach i był po alkoholu. Kierowca był trzeźwy i przyznał się. Brat przechodził z prawej strony na lewą. Lewa strona samochodu jest uszkodzona na prawie całej długości. Wypadek zdarzył się nocą na dobrze oświetlonej ulicy jednokierunkowej. Brat ubrany był w jasną bluzkę i białe spodnie. Miał dzieci. W jaki sposób i o jakie formy odszkodowań (pokrycie kosztów pogrzebu?, renta dla dzieci?, inne?) i kto (Mama, bratowa?) i kiedy można się ubiegać?

Witam,

no już można starać się o odszkodowanie,

takie sprawy są cholernie skomplikowane i jak źle poprowadzisz , to Ci dadzą mało.

Z racji że brat był pijany i nie szedł po pasach już na starcie sprawa jest przerypana:/ Nie dostanie żona odszkodowania pełnego z racji PRZYCZYNIENIA:/

co do dzieci- również należy im się odszkodowanie, bo straciły ojca i jego wsparcie, to spore sumy. Czy brat pracował? Jeżeli tak to ważne ile zarabiał, bo jego śmierć pogorszyła sytuację materialną rodziny...

Wszystkie koszty pochówku - stypa i pogrzeb powinny zostać zwrócone w 100%. ale okażcie faktury oryginalne na wszystko!

w razie wątpliwości - pytaj.

• 3 years later...

witam chciałbym sie dowiedziec ile powinienem dostac odszkodowania za wypadek

w samochodzie były 3 osoby kierowca i 2 pasażerów przezył tylko jeden pasazer

samochód wpadł w poślizg kierowca i pasazerowie byli pijani

miałem złamany kregoslup i trzon szyjny czy jakos tak + jeszcze rana szarpana brody dotego wiadomo uraz psychiczny byłem po 2 piwach niestety :( dostałem 600 zł z odszkodowania od jakiejs firmy co wy na to ?

Zadośćuczynienie i odszkodowanie zdecydowanie za małe. Ze względu na alkohol zapewne jest przyczynienie.

Proszę o kontakt z naszą firmą, będziemy w stanie Panu pomóc.

To zbyt mało ! Zwróć uwagę czy czasem nie podpisałeś ugody biorąc tę marną kwotę ( tzn. ze na przyszłość nie będziesz rościć więcej ). Dziwna ta sprawa. Trzeba walczyć dalej. Powodzenia :)

a tak przy okazji - jaka to firma wyliczyła taką śmieszną kwotę ??? Nawet "przyczynienie" nie może tak obniżyć odszkodowania !

• 3 years later...

Witam,

W kwietniu mój brat spowodował wypadek z autokarem, w którym poniósł śmierć. Miał ubezpieczenie OC i AC. Nie był pod wypływem alkoholu ani narkotyków ale w jego krwi wykryto znaczącą ilość Diazepamu którą stosuję się do produkcji leku Relanium, po których nie należy prowadzić pojazdów mechanicznych. Wynik badania: "...należy stwierdzić, że oznaczony poziom diazepamu upośledza zdolność do prowadzenia pojazdów mechanicznych w stopniu odpowiadającym stanowi nietrzeźwości".

Ubezpieczyciel wyliczył odszkodowanie z AC na 6 500 zł i ok nie mam tutaj uwag, ale czy jak firma ubezpieczeniowa wypłaci odszkodowanie z OC poszkodowanemu (autokar) to czy może firma ubezpieczeniowa rościć sobie zwrot odszkodowania od spadkobierców?

A drugie pytanie. Czy moja matka może złożyć o odszkodowanie za poniesienie śmierci dziecka, jeżeli Ona ma w swojej polisie na życie, że wypłaci odszkodowanie bez względu na wiek?

luk_wawa wrote:
Witam,
W kwietniu mój brat spowodował wypadek z autokarem, w którym poniósł śmierć. Miał ubezpieczenie OC i AC. Nie był pod wypływem alkoholu ani narkotyków ale w jego krwi wykryto znaczącą ilość Diazepamu którą stosuję się do produkcji leku Relanium, po których nie należy prowadzić pojazdów mechanicznych. Wynik badania: "...należy stwierdzić, że oznaczony poziom diazepamu upośledza zdolność do prowadzenia pojazdów mechanicznych w stopniu odpowiadającym stanowi nietrzeźwości".
Ubezpieczyciel wyliczył odszkodowanie z AC na 6 500 zł i ok nie mam tutaj uwag, ale czy jak firma ubezpieczeniowa wypłaci odszkodowanie z OC poszkodowanemu (autokar) to czy może firma ubezpieczeniowa rościć sobie zwrot odszkodowania od spadkobierców?
A drugie pytanie. Czy moja matka może złożyć o odszkodowanie za poniesienie śmierci dziecka, jeżeli Ona ma w swojej polisie na życie, że wypłaci odszkodowanie bez względu na wiek?
1. poszkodowany otrzyma odszkodowanie z polisy OC samochodu którym jechał brat
2. Ubezpieczyciel nie ma podstaw do regresu, który powstał po śmierci sprawcy - nie będziecie obciążeniu po wypłacie
3. jeśli zakres polisy mamy obejmuje śmierć osoby najbliższej to powinna otrzymać świadczenie (chyba, że są wyłączenia co do okoliczności i przyczyn śmierci)
4. Ubezpieczyciel z AC również może odmówić wypłaty. o ile OWU przewidują takie wyłączenie w stosunku do sprawcy który był pod wpływem środków psychoaktywnych

• 3 weeks later...
Witam. Myślę, że byłbym w stanie pomóc. Jestem młodym prawnikiem, walczę z Towarzystwami Ubezpieczeniowymi, także priorytetem jest dla mnie to, żeby uzyskać dla poszkodowanego jak najwyższe odszkodowanie. Należność dopiero po wygranej, wcześniej: ani grosza. Oferuję wsparcie i szczegółowe informacje nt. postępu sprawy na każdym jej etapie.

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in

Sign In Now
 Share

• Create New...