gajkas Opublikowano 4 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2007 Witam Mój brat zginął podczas przechodzenia przez jezdnię. Przechodził nie na pasach i był po alkoholu. Kierowca był trzeźwy i przyznał się. Brat przechodził z prawej strony na lewą. Lewa strona samochodu jest uszkodzona na prawie całej długości. Wypadek zdarzył się nocą na dobrze oświetlonej ulicy jednokierunkowej. Brat ubrany był w jasną bluzkę i białe spodnie. Miał dzieci. W jaki sposób i o jakie formy odszkodowań (pokrycie kosztów pogrzebu?, renta dla dzieci?, inne?) i kto (Mama, bratowa?) i kiedy można się ubiegać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
imported_michal Opublikowano 9 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2007 Witam,no już można starać się o odszkodowanie,takie sprawy są cholernie skomplikowane i jak źle poprowadzisz , to Ci dadzą mało.Z racji że brat był pijany i nie szedł po pasach już na starcie sprawa jest przerypana:/ Nie dostanie żona odszkodowania pełnego z racji PRZYCZYNIENIA:/co do dzieci- również należy im się odszkodowanie, bo straciły ojca i jego wsparcie, to spore sumy. Czy brat pracował? Jeżeli tak to ważne ile zarabiał, bo jego śmierć pogorszyła sytuację materialną rodziny...Wszystkie koszty pochówku - stypa i pogrzeb powinny zostać zwrócone w 100%. ale okażcie faktury oryginalne na wszystko!w razie wątpliwości - pytaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gajkas Opublikowano 9 Lipca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2007 Dziekuję za informację. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
orioo1122 Opublikowano 26 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2011 witam chciałbym sie dowiedziec ile powinienem dostac odszkodowania za wypadek w samochodzie były 3 osoby kierowca i 2 pasażerów przezył tylko jeden pasazer samochód wpadł w poślizg kierowca i pasazerowie byli pijani miałem złamany kregoslup i trzon szyjny czy jakos tak + jeszcze rana szarpana brody dotego wiadomo uraz psychiczny byłem po 2 piwach niestety dostałem 600 zł z odszkodowania od jakiejs firmy co wy na to ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prawnik4 Opublikowano 26 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2011 Zadośćuczynienie i odszkodowanie zdecydowanie za małe. Ze względu na alkohol zapewne jest przyczynienie. Proszę o kontakt z naszą firmą, będziemy w stanie Panu pomóc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joanna Opublikowano 26 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2011 To zbyt mało ! Zwróć uwagę czy czasem nie podpisałeś ugody biorąc tę marną kwotę ( tzn. ze na przyszłość nie będziesz rościć więcej ). Dziwna ta sprawa. Trzeba walczyć dalej. Powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joanna Opublikowano 26 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2011 a tak przy okazji - jaka to firma wyliczyła taką śmieszną kwotę ??? Nawet "przyczynienie" nie może tak obniżyć odszkodowania ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk_wawa Opublikowano 31 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2014 Witam, W kwietniu mój brat spowodował wypadek z autokarem, w którym poniósł śmierć. Miał ubezpieczenie OC i AC. Nie był pod wypływem alkoholu ani narkotyków ale w jego krwi wykryto znaczącą ilość Diazepamu którą stosuję się do produkcji leku Relanium, po których nie należy prowadzić pojazdów mechanicznych. Wynik badania: "...należy stwierdzić, że oznaczony poziom diazepamu upośledza zdolność do prowadzenia pojazdów mechanicznych w stopniu odpowiadającym stanowi nietrzeźwości". Ubezpieczyciel wyliczył odszkodowanie z AC na 6 500 zł i ok nie mam tutaj uwag, ale czy jak firma ubezpieczeniowa wypłaci odszkodowanie z OC poszkodowanemu (autokar) to czy może firma ubezpieczeniowa rościć sobie zwrot odszkodowania od spadkobierców? A drugie pytanie. Czy moja matka może złożyć o odszkodowanie za poniesienie śmierci dziecka, jeżeli Ona ma w swojej polisie na życie, że wypłaci odszkodowanie bez względu na wiek? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej_Gryczka Opublikowano 1 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2014 luk_wawa wrote:Witam,W kwietniu mój brat spowodował wypadek z autokarem, w którym poniósł śmierć. Miał ubezpieczenie OC i AC. Nie był pod wypływem alkoholu ani narkotyków ale w jego krwi wykryto znaczącą ilość Diazepamu którą stosuję się do produkcji leku Relanium, po których nie należy prowadzić pojazdów mechanicznych. Wynik badania: "...należy stwierdzić, że oznaczony poziom diazepamu upośledza zdolność do prowadzenia pojazdów mechanicznych w stopniu odpowiadającym stanowi nietrzeźwości".Ubezpieczyciel wyliczył odszkodowanie z AC na 6 500 zł i ok nie mam tutaj uwag, ale czy jak firma ubezpieczeniowa wypłaci odszkodowanie z OC poszkodowanemu (autokar) to czy może firma ubezpieczeniowa rościć sobie zwrot odszkodowania od spadkobierców?A drugie pytanie. Czy moja matka może złożyć o odszkodowanie za poniesienie śmierci dziecka, jeżeli Ona ma w swojej polisie na życie, że wypłaci odszkodowanie bez względu na wiek?1. poszkodowany otrzyma odszkodowanie z polisy OC samochodu którym jechał brat2. Ubezpieczyciel nie ma podstaw do regresu, który powstał po śmierci sprawcy - nie będziecie obciążeniu po wypłacie3. jeśli zakres polisy mamy obejmuje śmierć osoby najbliższej to powinna otrzymać świadczenie (chyba, że są wyłączenia co do okoliczności i przyczyn śmierci)4. Ubezpieczyciel z AC również może odmówić wypłaty. o ile OWU przewidują takie wyłączenie w stosunku do sprawcy który był pod wpływem środków psychoaktywnych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk_wawa Opublikowano 1 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2014 Dziękuję bardzo za odpowiedź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RyanWu Opublikowano 20 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2014 Witam. Myślę, że byłbym w stanie pomóc. Jestem młodym prawnikiem, walczę z Towarzystwami Ubezpieczeniowymi, także priorytetem jest dla mnie to, żeby uzyskać dla poszkodowanego jak najwyższe odszkodowanie. Należność dopiero po wygranej, wcześniej: ani grosza. Oferuję wsparcie i szczegółowe informacje nt. postępu sprawy na każdym jej etapie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi