utrata odszkodowania warta
Założył nuka74, 28 stycznia 2009 · 334 wyświetlenia
Z AC nie dostaniesz odszkodowania w takiej sytuacji, jak stwierdzil przedmowca:) Skoro byl pijany i bez uprawnień, to niestety w pewnie wszystkich ubezpieczalniach powoduje to wyłączenie odpowiedzialności.
Po mojemu widze 2 wyjscia:
1. Skladasz pozew cywilny przeciwko kierowcy i od niego sciagasz kase (raczej dlugotrwale, bo sie pewnie zaraz okaze, ze nie nie ma zadnych dochodow i wszystko jest na żone:). W kazdym razie to jest najbardziej rozsadne wyjscie.
2. Wyjscie bardziej zagmatwane - zglaszasz kradziez auta przez brata znajomego:) Namieszasz, namieszasz, ale jest szansa na dostanie odszkodowania, bo przeciez nie miales na to wplywu:) - zaznaczam, ze to moje gdybanie, ale na zdrowy rozum mogloby podzialac:)
bochenek - "akcja kradzież" mogła by mieć jakąkolwiek rację bytu, gdy w warunkach (OWU AC) nie ma zapisu o wyłączeniu pojazdów z wynajmu. Większość AC ma takie wyłączenie, więc pewnie Warta również.
Moim zdaniem, TU nie wypłaci odszkodowania - zostaje tylko sąd, bądź ugoda ze sprawcą.
bochenek napisał(a):
Z AC nie dostaniesz odszkodowania w takiej sytuacji, jak stwierdzil przedmowca:) Skoro byl pijany i bez uprawnień, to niestety w pewnie wszystkich ubezpieczalniach powoduje to wyłączenie odpowiedzialności.
Po mojemu widze 2 wyjscia:
1. Skladasz pozew cywilny przeciwko kierowcy i od niego sciagasz kase (raczej dlugotrwale, bo sie pewnie zaraz okaze, ze nie nie ma zadnych dochodow i wszystko jest na żone:). W kazdym razie to jest najbardziej rozsadne wyjscie.
2. Wyjscie bardziej zagmatwane - zglaszasz kradziez auta przez brata znajomego:) Namieszasz, namieszasz, ale jest szansa na dostanie odszkodowania, bo przeciez nie miales na to wplywu:) - zaznaczam, ze to moje gdybanie, ale na zdrowy rozum mogloby podzialac:)
No wiec dlatego podalem dwie opcje:)
Przy czym pierwsza jest jedyna rozsądna, druga to "akcja desperat"🙂
no dokladnie, kolega napisal, ze bez wiedzy i zgody - dosc trafna definicja kradziezy:)
A zglosic moze ktokolwiek, to jest przestepstwo scigane z urzędu, więc nie musi zgłaszać konkretnie właściciel:)