nuka74 Posted January 28, 2009 Share Posted January 28, 2009 Wynajołem auto znajomemu z którym napisałem umowe najmu auta , po kilku dniach okazało sie że auto miało wypadek a kierowcą był znajomego brat który kierował pod wpływem alkoholu i mało tego nie miał żadnych uprawnień do prowadzenia pojazdu(prawa jazdy). Auto wzioł bez wiedzy znajomego któremu wynajołem auto. Auto miało AC ale warta odmówiła wypłaty za auto które rzeczoznawca warty określił strate całkowitą. Proszę o odpowiedż czy należy mi się odszkodowanie z warty Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dardanele Posted March 19, 2009 Share Posted March 19, 2009 nie bardzo, prowadził pijany człowiek, zachodzi wyłączenie odpowiedzialności, każdy Ci to powie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bochenek Posted March 20, 2009 Share Posted March 20, 2009 Z AC nie dostaniesz odszkodowania w takiej sytuacji, jak stwierdzil przedmowca:) Skoro byl pijany i bez uprawnień, to niestety w pewnie wszystkich ubezpieczalniach powoduje to wyłączenie odpowiedzialności.Po mojemu widze 2 wyjscia:1. Skladasz pozew cywilny przeciwko kierowcy i od niego sciagasz kase (raczej dlugotrwale, bo sie pewnie zaraz okaze, ze nie nie ma zadnych dochodow i wszystko jest na żone:). W kazdym razie to jest najbardziej rozsadne wyjscie.2. Wyjscie bardziej zagmatwane - zglaszasz kradziez auta przez brata znajomego:) Namieszasz, namieszasz, ale jest szansa na dostanie odszkodowania, bo przeciez nie miales na to wplywu:) - zaznaczam, ze to moje gdybanie, ale na zdrowy rozum mogloby podzialac:) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gruz Posted March 22, 2009 Share Posted March 22, 2009 bochenek - "akcja kradzież" mogła by mieć jakąkolwiek rację bytu, gdy w warunkach (OWU AC) nie ma zapisu o wyłączeniu pojazdów z wynajmu. Większość AC ma takie wyłączenie, więc pewnie Warta również. Moim zdaniem, TU nie wypłaci odszkodowania - zostaje tylko sąd, bądź ugoda ze sprawcą. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fundao Posted March 24, 2009 Share Posted March 24, 2009 bochenek wrote:Z AC nie dostaniesz odszkodowania w takiej sytuacji, jak stwierdzil przedmowca:) Skoro byl pijany i bez uprawnień, to niestety w pewnie wszystkich ubezpieczalniach powoduje to wyłączenie odpowiedzialności.Po mojemu widze 2 wyjscia:1. Skladasz pozew cywilny przeciwko kierowcy i od niego sciagasz kase (raczej dlugotrwale, bo sie pewnie zaraz okaze, ze nie nie ma zadnych dochodow i wszystko jest na żone:). W kazdym razie to jest najbardziej rozsadne wyjscie.2. Wyjscie bardziej zagmatwane - zglaszasz kradziez auta przez brata znajomego:) Namieszasz, namieszasz, ale jest szansa na dostanie odszkodowania, bo przeciez nie miales na to wplywu:) - zaznaczam, ze to moje gdybanie, ale na zdrowy rozum mogloby podzialac:)To drugie rozwiązanie to jakieś 8 lat za wyłudzenie odszkodowania - chyba nie warto ... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bochenek Posted March 24, 2009 Share Posted March 24, 2009 No wiec dlatego podalem dwie opcje:)Przy czym pierwsza jest jedyna rozsądna, druga to "akcja desperat" Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bronco Posted March 27, 2009 Share Posted March 27, 2009 czy zabranie auta, bez wiedzy i zgody prawowitego użytkownika to nie kradzież ? ale to chyba powinien zgłosić ten, który miał wóz wynajęty Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bochenek Posted March 27, 2009 Share Posted March 27, 2009 no dokladnie, kolega napisal, ze bez wiedzy i zgody - dosc trafna definicja kradziezy:)A zglosic moze ktokolwiek, to jest przestepstwo scigane z urzędu, więc nie musi zgłaszać konkretnie właściciel:) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts