Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

Wypłata z AC w wyniku kradzieży. Brak dowodu rejestracyjnego

Rekomendowane odpowiedzi

Może i jest już taki wątek na tym forum, ale niestety nie potrafiłem go znaleźć. Jutro mam wizytę w towarzystwie ubezpieczeniowym Warta i chciałbym wiedzieć coś więcej. Skradziono mi samochód, który posiadał ubezpieczenie AC. Niestety, tuż przed kradzieżą, korzystałem z niego na przemian z żoną. Oboje i nasze dziecko jesteśmy chorzy i jeździliśmy zwłaszcza z dzieciakiem po lekarzach, aptekach. Ram razem Raz osobno. Dowód przekazywaliśmy sobie wzajemnie. Wstaję rano, patrzę przez okno a samochodu mojego nie ma. Katastrofa. Zgłaszam na policję, szukam dowodu i nie mogę go znaleźć. W domu mam jedynie oryginalną polisę, kartę pojazdu i dwa zestawy kluczyków. Niestety brak dowodu rej. Wiem, że będą duże trudności ale jakie są moje szanse?. Nie wiem czy ktoś mi "zrobił kieszeń" a potem dokonał kradzieży, czy po prostu go zgubiłem. Czy dostanę odszkodowanie?, Czy mi je pomniejszą, Czy w ogóle gleba? Przecież przy pomocy dowodu nie można otworzyć samochodu, a kluczyki mam. Proszę o szybkie i konkretne odpowiedzi. Jak mam jutro dochodzić swojego u ubezpieczyciela?. Dzięki za wszelkie odpowiedzi.

• 2 tygodnie później...

Firmy ubezpieczeniowe wykorzystają takie nasze potknięcia, by odszkodowanie uszczuplić lub go nie wypłacić. Szczególnie odczuwane jest to w przypadku jak Twój przy kradzieży pojazdu, gdy ubezpieczyciele mimo zawartej umowy AC, odmawiają w całości lub części wypłaty odszkodowania. Zakład ubezpieczeń często odmawiają wypłat odszkodowania jeśli dopatrzą się braku należytej staranności w zabezpieczeniu przez posiadacza, poza pojazdem: kompletu kluczyków ; dokumentów ; urządzeń służących do sterowania zabezpieczeniami przeciwkradzieżowymi. Ponieważ nie masz dowodu rejestracyjnego, ubezpieczyciel może ten fakt umiejętnie wykorzystać i nie wypłacić wcale lub część tylko odszkodowania.

We wszystkich funkcjonujących na rynku ubezpieczeniowym ogólnych warunkach umowy autocasco, posiadających w swym zakresie ochronę skutków kradzieży pojazdu, zamieszczony jest następujący zapis:

"Zakres ochrony ubezpieczeniowej nie obejmuje szkód : (...)

* w przypadku nienależytego zabezpieczenia dokumentów pojazdu;

* w przypadku nienależytego zabezpieczenia kluczyków, sterowników służących do otwarcia lub uruchomienia pojazdu lub uruchomienia urządzeń zabezpieczających pojazd przed kradzieżą ;

* zachowania wskazane w a),b), polegające w szczególności na pozostawieniu ww. przedmiotów w pojeździe lub miejscu w którym mają do nich dostęp osoby nieupoważnione, strony uznają za zachowania rażąco niedbałe;"