robertowawa Posted January 28, 2009 Share Posted January 28, 2009 Witam,Miałem wypadek z winy innego uczetnika ruchu. Odszkodowanie ma być wypłacone z OC sprawcy. Warta wyceniła, że naprawa samochodu jest ekonomicznie nie uzasadniona i chcą mi wypłacić odszkodowanie i pozostawić uszkodzony pojazd.Proszę o informację czy jak pobiorę z Warty odszkodowanie obliczone metodą róźnicową w wysokości 2300PLN będę mógł dalej użytkować swój pojazd tzn. naprawić go i dalej nim jeździć? Czy jezeli pobiore odszkodowanie zabierają dowód rejestracyjny? Czy to prawda?Czy potrzebne są jakieś badania dodatkowe auta w przypadku dalszego użytkowania pojazdu?Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ZeneC Posted January 28, 2009 Share Posted January 28, 2009 Pomimo orzeczenia szkody całkowitej możesz samochód odbudować. Dowodu rejestracyjnego nikt ci nie zabierze. W przypadku, gdy wartość szkody przekracza 2 000 zł konieczne są dodatkowe badania techniczne po wykonanej naparwie. Ot i wszystko. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
robertowawa Posted January 29, 2009 Author Share Posted January 29, 2009 Dziękuję za info.Czy mam rozumieć, że wystarczy pojechać na stację diagnostyczą i przeprowadzić takie badania jak przy rejestracji? Czy jest to jakoś ustawowo napisane ile czasu od naprawy mam na badania?Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gruz Posted January 29, 2009 Share Posted January 29, 2009 Nie ma ograniczeń co do terminu badania. Proszę tylko pamiętać, że nie chodzi o badanie techniczne (za 98zł), tylko o dodatkowe tzw po kolizyjne badanie sprawdzające (koszt to ok 49zł). Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pablo_1st Posted January 29, 2009 Share Posted January 29, 2009 pomimo że przepis taki istnieje, jest on zupełnie martwy, no powiedzmy w zakresie jego egzekwowania. Nie ma bowiem żadnych możliwości prawnych zmuszenia Ciebie do wykonaia takiego przeglądu, nie ma też żadnego wachlarza kar. Ot taki kolejny bubel prawny. Przegląd będzie niezbędny wyłacznie gdy zabrano Ci dowód rejestracyjny. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts