Jump to content
Forum Odszkodowania

wypadek, odszkodowanie, pełnomocnik

OraczN
 Share

Recommended Posts

W czerwcu tego roku miałam wypadek komunikacyjny, zderzenie z ciężarówką i efekt był bardzo poważny: złamanie Th3, Th5 i miednicy i obojczyka.Kierowca ciężarówki zasnął za kierownicą - poddał się karze dobrowolnie. Ciężarówka była z Niemiec.

Zastanawiam się czy do prowadzenia sprawy potrzebny będzie pełnomocnik, czy próbować samemu, na co mogę liczyć itp.

Ciężko mi samej coś załatwiać bo dopiero zaczynam powoli siadać po tym całym wypadku. Jeśli możecie to podpowiedzcie coś z własnego doświadczenia jak działać co robić, gdzie się zgłaszać.

Myślę że więcej byś uzyskał powierzając sprawę dobrej firmie. Zdecyduj się tylko na taką gdzie będziesz mógł chociażby telefonicznie rozmawiać z prawnikiem prowadzącym twoją sprawę. Nie polecam tych firm w których masz kontakt tylko z agentem.

Aby zgłosić szkodę (jeśli masz dane zagranicznego ubezpieczyciela) odszukaj na stronie Polskiego Biura Ubezpieczycieli Komunikacyjnych jego korespondenta w Polsce i do niego złóż roszczenia. Nie chcę ci sugerować o jaką kwotę zadośćuczynienia możesz się ubiegać ponieważ dużo zależy od następstw tych złamań. Czy są jakieś ograniczenia ruchomości, zesztywnienia, przykurcze itp.

Być może masz prawo ubiegać się o zwrot kosztów leczenia, utraconych zarobków itd.

Może Pan próbować samodzielnie dochodzić swoich roszczeń od firmy ubezpieczeniowej ale jest to dość ryzykowne finansowo. Oni chętnie płacą, gdy ktoś idzie do nich sam...ale odpowiednio mniej w stosunku do tego co się faktycznie należy. Poprzednik pisał o konieczności kontaktu z prawnikiem, współpracując z firmą zajmującą się dochodzeniem odszkodowań, jestem tego samego zdania. Jeśli chce Pan uzyskać więcej informacji na ten temat proszę o kontakt. Służę pomocą.