tekis Posted January 29, 2009 Share Posted January 29, 2009 Witam.Miałem wypadek nie z mojej winy ale niestety badanie alkomatem wykazało tzw. "stan po użyciu alkoholu" (spożywałem go poprzedniego dnia wieczorem). Osoba, która spowodowała wypadek przyznaje się do winy, jej winę stwierdziła też policja. Jakie mam szanse na pokrycie kosztów naprawy samochodu z OC osoby winnej spowodowania wypadku? I czy wogóle mam szanse na otrzymanie odszkodowania. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
falenica Posted January 30, 2009 Share Posted January 30, 2009 Zgodnie z art. 362 K.C -"Jeżeli poszkodowany przyczynił się do powstania lub zwiększenia szkody, obowiązek jej naprawienia ulega odpowiedniemu zmniejszeniu stosownie do okoliczności, a zwłaszcza do stopnia winy obu stron". Zgodnie z tą normą jako, że przyczyniłeś się do powstania szkody będąc pod wpływem alkoholu, musisz liczyć się z odpowiednim zmniejszeniem przyznanego odszkodowania z ubezpieczenia OC sprawcy. Ubezpieczyciel może pomniejszyć odszkodowanie o 50% lub nawet więcej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tekis Posted January 30, 2009 Author Share Posted January 30, 2009 Bardzo dziękuję za informację.Jeżeli dobrze rozumiem, to mam szanse na otrzymanie odszkodowania? Może ono być jedynie pomniejszone? Uściślę, że policja, która była na miejscu zdarzenia ewidentnie stwierdziła winę drugiej osoby, a abadanie alkomatem wykazało u mnie minimalne przekroczenie dopuszczonych norm (nadmienię, że policjant stwierdził, że gdyby zdarzenie miało miejsce 20 minut później alkomat nic by nie wykazał). Czy to wszystko może mieć znaczenie dla firmy ubezpieczeniowej? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
falenica Posted January 30, 2009 Share Posted January 30, 2009 W takim razie firma ubezpieczeniowa powinna wziąć pod uwagę że wskaźnik pokazał minimalne przekroczenie dopuszczonych norm i procent uszczuplający odszkodowanie będzie mniejszy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pablo_1st Posted February 1, 2009 Share Posted February 1, 2009 Tekis dostaniesz 100% naleznego odszkodowania, chyba, że firma ubezpieczeniowa wykaże, że stan kierowcy miał wpływ na powstanie szkody.falenica wrote:Zgodnie z art. 362 K.C -"Jeżeli poszkodowany przyczynił się do powstania lub zwiększenia szkody, obowiązek jej naprawienia ulega odpowiedniemu zmniejszeniu stosownie do okoliczności, a zwłaszcza do stopnia winy obu stron". .cytujesz prawidłowo, ale z interpretacją masz chyba kłopot. czy możesz falenica wskazać czym przyczynił się do wypadku tekis? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
himera Posted February 1, 2009 Share Posted February 1, 2009 A czy Ty pablo możesz wskazać że się nie przyczynił ? Sądzę że ubezpieczalnia zrobi co w jej mocy żeby jednak się do tego jakoś przyczepić i to wykorzystać .... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tekis Posted February 1, 2009 Author Share Posted February 1, 2009 Dziękuję za informację. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pablo_1st Posted February 1, 2009 Share Posted February 1, 2009 stoję na czerwonym świetle, nawalony jak stodoła, jadący z tyłu zagapił się i bum! jaki wpływ na powstanie kolizji ma to, że byłem pod wpływem alkoholu? Przeczyatj jeszcze raz cytowany artykuł i spróbuj go zrozumieć. Sam alkohol nie powoduje, że ktoś staje się winnym, należy jeszcze wykazać że miał wpływ. Na szczęście w Polsce nie trzeba udowadniać niewinności Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts