Jump to content
Forum Odszkodowania

wypadek samochodowy-proszę o radę

polamana88
 Share

Recommended Posts

Witam, w zeszłym roku miałam wypadek samocodowy pod warszawa byłam pasażerem siedzącym z tylu za pasażerem kierowcy. Samochód którym jechałam nagle po zakręcie zaczął się kręcić i straciłam przytomność. Następnie kiedy się ocknełam i udało mi się wydostać z rozbitego auta okazało się że samochód jest obity ze wszystkich stron. Po przyjeżdzie karetki załoga lekarzy zabrała kierowce z podejrzeniem złamania żeber i pasażera kierowcy, mnie i pasażera siedzącego obok mnie z tyłu nie chciano zabrać stwierdzono "że jak chodzimy to nam nic nie jest". Uparłam się i zawieziono mnie na siedząco do szpitala tą samą karetka. W szpitału lekarz mnie nawet "nie dotknął" badając,mino że miałam krew z nosa na bluzie i rozcięte udo. Zrobiono mi prześcietlenie głowy i kregosłupa szyjnego i wypuszczono ze szpitala. Nikt mnie nie zapytał czy straciłam przytomność i nikt z lekarzy nie zwracał uwagii na moje skargi że bolą mnie płuca i ciężko mi oddychać. Następnego dnia wróciłam do domu i leżałam ale bóle i duszności nie ustępywały. Pojechałam więc do szpitala z rodzicami tam przebadano mnie dokładnie i stwierdzono złamanie th5 i th6,leżałam cztery dni w szpitalu a potem miesiąc w domu przez ok cztery miesiące poruszałam sie w gorsecie od podpórki żuchwy do pasa. Do niedawna jeszcze brałam leki przeciw bólowe,teraz staram się ich nie brać uczęszczam na rehabilitację. Z tego co wiem kierowca jest winny wypadkowi,bo nie przystosował się do warunków panujących na drodze. Chciałabym wiedzieć o jakie odszkodowanie mogę się ubiegać i czy szpital który wysłał mnie do domu ze złamanym kręgosłupem może ponieść tego jakieś konsekwęcje??Bo przecież narażono mnie na utratę zdrowia bądz życia,nie badając dokładnie po wypadku.Proszę o radę.

tak jako pasażer możesz się starać o odszkodowanie z OC sprawcy wypadku. Możesz dochodzić swych roszczeń za koszt leczenia i rehabilitacji, jeśli pracujesz i utraciłeś część dochodów to również z tego tytułu oraz zadośćuczynienie za ból i cierpienie. Skompletowaną dokumentację medyczną oraz notatkę policji (na miejscu była policja?) wraz z wnioskiem o odszkodowanie złóż do ubezpieczyciela sprawcy.

• 3 weeks later...
Ze szpitalem trudne roszczenie i małe szanse na uzyskanie odszkodowania. Można złożyć doniesienie do prokuratury. Prostsze uzyskanie odszkodowania od sprawcy wypadku.