Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

jakie odszkod? po wyp. sam. trepanacja, utr. węchu, problem ze wzrokie

robbies_
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

poszukuję podpowiedzi, moja narzeczona miała wypadek, przeszła dwie trepanacje, ma wstawioną płytkę, utraciła węch, ma małe problemy ze słuchem i najpoważniejsze - była niewidoma przez 2 miesiące, wzrok odzyskała ale ma czasami problemy z widzeniem - np. czasami widzi podwójnie lub obraz się rozmazuje (na komisji 3 lata temu dostała 70% utraty zdrowia, teraz na pewno byłoby znacznie mniej).

Dostała od HDI na leczenie 90.000 PLN, jej adwokatka występowała o 300.000 i chce się odwoływać najpierw bezpośrednio do HDI i ewentualnie później do sądu (ale nie wydaje się osobą specjalnie doświadczoną czy zaangażowaną, przez dwa lata praktycznie nic nie zrobiła)

Kto potrafi dobrze poprowadzić taką sprawę w Warszawie czy nawet w Polsce (kontakt mailowy, telefoniczny, listowny) i o ile można walczyć?

Co możecie mi podpowiedzieć?

Pozdrowienia,

Robert

Więcej o tej sprawie można powiedziec, analizując dokumentację. Skala opisanych obrażeń uzasadnia wysokie odszkodowanie. Profesjonalnie przygotowane pismo, wykorzystujące aktualne orzecznictwo SN, a także wnioski z sytuacji osoby poszkodowanej po wypadku zwiększają szansę na rekompensatę adekwatną do zaistniałego uszczerbku na zdrowiu. W ostatnich latach zakłady ubezpieczeń próbują zmieniac swoje podejście szczególnie do tych spraw, które w przypadku decyzji odmownej skutkowałyby kosztownym i czasochłonnym procesem sądowym. Odwołanie do HDI jest więc trafnym pomysłem.

• 3 tygodnie później...
Odwołanie jak najbardziej ale w konsekwencji i tak sąd. Teraz przy obecnym kryzysie towarzystwa jeszcze bardziej starają się zaniżyć wszelkiego rodzaju wypłaty...