IceMan2008 Opublikowano 24 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2011 Witam, mam pytanie a mianowicie.Na początku października miałem wypadek dostałem w oko. Spędziłem 2 tygodnie w szpitalu na chwilę obecną jest wszystko ok tylko zastanawiam się czy długość leczenia ma znaczenia w kwocie jaką dostanę w odszkodowaniu. Jestem ubezpieczony w PZUDziękuję za odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz Opublikowano 24 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2011 Proszę napisać z jakiego typu polisy likwidowana ma być owa szkoda oraz jakie są okoliczności całego zdarzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szkoda Opublikowano 25 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2011 IceMan2008 wrote:Witam, mam pytanie a mianowicie.Na początku października miałem wypadek dostałem w oko. Spędziłem 2 tygodnie w szpitalu na chwilę obecną jest wszystko ok tylko zastanawiam się czy długość leczenia ma znaczenia w kwocie jaką dostanę w odszkodowaniu. Jestem ubezpieczony w PZUDziękuję za odpowiedziZasadą jest, że długoś leczenia ma bezpśrednie znaczenie w przypadku likwidacji szkody z polisy OC, gdyż wypłaca się odszkodowanie i zadośćuczynienia na podstawie przepisów k.c.. Natomiast w przypadku ubezpieczeń dobrowolnych NNW- grupowych indywidualnych- co do zasady wypłaca się jedynie odszkodowanie za trwały uszczerbek na zdrowiu i długość leczenia i rehabilitacji nie ma bezpośredniego znaczenia. Oczywiście jak to w prawie i w praktyce bywa są wyjątki np. ubezpieczenia grupowe u pracodawcy, które może przewidywać odszkodowania za każdy dzień pobytu w szpitalu czy zwrot kosztów leczenia i rehabilitacji. Dlatego też zawsze czytać ogólne warunki ubezpieczenia tzw. OWU stanowiące integralną część umowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi