Jump to content
Forum Odszkodowania

Szkoda całkowita pijany sprawca brak oc nie jego auto

Recommended Posts

My też nie jesteśmy złośliwi ale zauważ że większość pyta o coś konkretnego i dość obszernie opisuje swój problem a ty rzucasz półsłówkami zadaj konkretne pytanie bo jak Ty nie chcesz poświęcić czasu żeby dobrze opisać swój problem to jak ktoś ma mieć chęć żeby Ci odpowiedzieć ,...

Dokładniejsze poznanie okoliczności zdarzenia, czy etapu, na którym się znajduje dana sprawa, daje podstawy do bardziej szczegółowej odpowiedzi. Niejednokrotnie pozornie nieistotne detale wyjaśniają strategię, którą przyjmuje ubezpieczyciel. Wiedząc, co dokładnie się stało, możemy zastanawiac się nad szansami skutecznego skierowania roszczeń, bądź treścią potrzebnego pisma.

Mój problem polega na tym że w lipcu 08r mąż miał wypadek nie ze swojej winy ,sprawca był pod wpływem alkoholu wyjeżdzał właśnie z baru nie swoim autem a na dodatek nie miało auto OC .Nasz samochód miał opłacone OC .Warta jako nasz ubezpieczyciel miała przesłać całą dokumentacje z kolizji do Funduszu Gwarancyjnego w październiku i od tamtej pory wszystko stoi w miejscu co z wypłatą odszkodowania,jak długo ciągną się takie sprawy.

Generalnie przy UFG uzyskanie odszkodowania trwa mniej wiecej dwa razy dluzej niz ze zwyklej ubezpieczalni. Najpierw proces likwidacji robi ubezpieczalnia a potem wysylane sa akta, a nie daj boze jak cos w aktach brakuje, to UFG rzadko kiedy ma ochote uzyskac jakis dokument samodzielnie i odsyla cale akta znow do ubezpieczalni, i tak moze to w kółko:)

W Twoim przypadku, kiedy Warta tak dlugo trwa sproboj najpierw telefonicznie sie dowiedziec cos, dlaczego tak dlugo i nie daj sie splawic. Grzecznie poinformuj, ze jesli do konca tygodnia na ten przyklad nie wysla akt do UFG sama napiszesz pismo do UFG. Mozesz sama tam napisac i zglosic szkode i zyczliwie podpowiedziec gdzie są dokumenty i ile trwa ich przesylanie. Mozesz tez napisac, do rzecznika ubezpieczonych z prosba o pomoc, ale to tez pewnie potrwa troche:)

Dzięki za informacje udzielone przez ""Bochenek''.Dzwoniłam do UFG i do WARTY wiele razy i mam już dość wszystkiego, nic nie pomaga.Jak walczyć z polską biurokracją i urzędasami

Jakie są procedury dotyczące zgłoszenia szkody do UFG osobiście,podpowiedzcie mi.Na stronie funduszu jest formularz zapytania dotyczący spraw o odszkodowanie ale nie wysyła moich pism.

Dzięki za udzielone informacje .Mam pytanko do ''sznyra''Jakie formalności musiały być załatwione i gdzie zgłaszałeś szkode ,jakie TU , załatwiało to w twoim imieniu i czy te 11 miesięcy to oczekiwanie tylko na wypłate odszkodowania czy cały procest trwał tak długo .