Keplak Opublikowano 4 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2009 Witam i proszę i pomoc a mianowicie: moje auto zostało przerysowane przez kierowcę który kupił niedawno samochód i jeszcze go nie przerejestrował. Oczywiście napisał mi oświadczenie przyznając się do winy ale polisa którą ma samochód jest jeszcze na starego właściciela i zaczynają się schody. Z tego co wiem ubezpieczyciel wysyła zapytanie do właściciela ubezpieczenia aby on jeszcze raz potwierdził całe zdarzenie a wiadomo jest , że tego nie zrobi bo formalnie już nie jest posiadaczem tego auto. Koleś który mnie przytarł nie zamierza na razie opłacać umowy w skarbowym ( często tak ludzie robią ) i dalej będzie sobie jezdził będąc zagrożeniem na drodze. Jakie mam możliwości zwrotu pieniędzy za naprawę ze swojej polisy OC. Proszę pomóżcie ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bochenek Opublikowano 4 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2009 najnormalniejsze na swiecie, z polisy OC:)polisa jest na samochod a nie na wlasciciela. Jesli nowy nabywca nie wypowiedzial umowy, to polisa jest obowiazujaca i ubezpieczalnia niema podstaw odmowy wyplaty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZeneC Opublikowano 5 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2009 Zapewne likwidacja się wydłuży, zanim odpowie pierwotny właściciel, a potem sprawca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Keplak Opublikowano 5 Lutego 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2009 no tak ale jeżeli stary właściciel nie potwierdzi szkody to ubezpieczyciel będzie szukał innego ? Po paru miesiącach zamknie szkodę a ja będę mógł co najwyżej w sądzie dochodzić swoich praw , a tam wiadomo więcej wydam na dojazdy niż warta jest szkoda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel2009 Opublikowano 19 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2009 Nabywca pojazdu, jeżeli na umowie jest data zawarcia transakcji ma 30 dni na przerejestrowanie pojazdu. W przypadku nie wypowiedzenia umowy ubezpieczenia w ciągu 30 dni, ubezpieczenie przechodzi wraz z samochodem na następnego właściciela. Towarzystwo musi wtedy zweryfikować zniżki nowego właściciela. W każdym przypadku należy się odszkodowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Keplak Opublikowano 19 Lutego 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2009 dziękuję z wszystkie podpowiedzi , temat zamykam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi