franz22 Posted February 8, 2009 Share Posted February 8, 2009 wypadek w pracy utraciłem górne części paliczków palca trzeciego i czwartego (to znaczy frezarka obcięła mi paznokcie ze sporym kawałkiem mięsa)31 dni zwolnienia bhp -owiec uznał jako wypadek przy pracy interesuje mnie czy cokolwiek dostanę z zus a jeśli nie to dlaczego? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
behapowka Posted February 8, 2009 Share Posted February 8, 2009 Procentowy uszczerbek na zdrowiu określi lekarz orzecznik ZUS.Za 1% uszczerbku na zdrowiu do 31.03.2009r. ZUS wypłaca 538zł. Tabela, którą sie posługuje lekarz orzecznik znajduje sie w załaczniku do rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Społecznej w sprawie szczegółowych zasad orzekania o stałym lub długotrwałym uszczerbku na zdrowiu, trybu postępowania przy ustalaniu tego uszczerbku oraz postępowania o wypłatę jednorazowego odszkodowania ( D.U.02.234.1974).Sam możesz sprawdzić w przybliżeniu jaki to będzie % ./ A jesli lekarz orzeknie 0% - to zapytasz lerkarza dlaczego, bo tutaj raczej nikt na to pytanie nie odpowie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kwidzynianin23 Posted February 13, 2009 Share Posted February 13, 2009 witam ja tagrze mam amputowanego 3 i 4 palca u reki lewej 3 palec 4 cm a 4 3cm tez bede staral sie z zus ale dowiedzialem sie ze to tylko 3-4 % uszczerbku na zdrowiu aty jak myslisz?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
behapowka Posted February 13, 2009 Share Posted February 13, 2009 kwidzynianin23 wrote: witam ja tagrze mam amputowanego 3 i 4 palca u reki lewej 3 palec 4 cm a 4 3cm tez bede staral sie z zus ale dowiedzialem sie ze to tylko 3-4 % uszczerbku na zdrowiu aty jak myslisz?? Zajrzyj do rozporządzenia, które podałam wyżej, a sam sie przekonasz. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts