Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

Kolizja z winy pasażera, czy można żadać odszkodowania z OC?

Rekomendowane odpowiedzi

Czy kierowca ponosi odpowiedzialność za pasażerów?

siedząca na tylnym siedzeniu pasażerka zaparkowanego pojazdu (nieprawidłowo zresztą) otworzyła drzwi nie patrząc czy coś nadjeżdża no i uderzyłem...

No i teraz pojawia się problem z uzyskaniem odszkodowania. złożyłem wniosek do PZU o odszkodowanie z OC sprawcy ale PZU przysłało pismo że właściciel pojazdu nie ponosi odpowiedzialności za szkody wyrządzone wyłącznie z winy osób trzecich, powołując się na Art 436KC, więc nie można dostać odszkodowania z jego OC...

Oczywiście można założyć sprawę cywilną tej kobiecie co otworzyła drzwi, jednak uzyskanie kasy będzie trudniejsze, nawet jak się uda to może to trwać wieki, a tak mi coś przebłyskuje jeszcze z kursu że kierowca ponosi jakąś odpowiedzialność za pasażerów i to nie jest tak że mogą se wysiadać kiedy chcą ...tylko niestety jakoś nie mogę znaleźć potwierdzenia takie obowiązku...

No i moje pytanie brzmi czy taki obowiązek istnieje i można jakoś starać się jednak o kasę z PZU ? Czy jedyna droga to założenie sprawy i cierpliwe czekanie ...

no jak dla mnie to dosc latwo mozna wygrac z pzu zupelnie bez drogi sadowej. Co prawda, albo nie umiem czytac, albo nie widze zwiazku art 436 z tym przypadkiem, ale to szczegol:) Nijak nie moge tego do siebie dopasowac:) Aby dobry art przytoczyles?

Generalnie sprawca jest obojetny, ubezpieczenie jest przypisane do auta a nie do osoby.

Wiec jak dla mnie, to sprawa prosta. piszesz odwolanie i tyle.

Nie za bardzo wedlug mnie maja mozliwosc nie wyplacenia odszkodowania w takim przypadku. JEst auto ubezpieczone i tyle.

Tak po mojemu to widze:)

bochenek wrote:
no jak dla mnie to dosc latwo mozna wygrac z pzu zupelnie bez drogi sadowej. Co prawda, albo nie umiem czytac, albo nie widze zwiazku art 436 z tym przypadkiem, ale to szczegol:) Nijak nie moge tego do siebie dopasowac:) Aby dobry art przytoczyles?
... no zdaje sobie sprawę z tego że muszę się odwołać, bo wszystkie TU szukają sposobów na nie wypłacanie odszkodowań, ale do takiego odwołane przydała by się jakaś podstawa prawna ... : /
Takie coś mi przysłali wiec nie przekręcam ...

hXXtp://img178.imageshack.us/img178/6159/0902091840ke0.jpg