Bebokkk Posted February 9, 2009 Share Posted February 9, 2009 Czy kierowca ponosi odpowiedzialność za pasażerów?siedząca na tylnym siedzeniu pasażerka zaparkowanego pojazdu (nieprawidłowo zresztą) otworzyła drzwi nie patrząc czy coś nadjeżdża no i uderzyłem...No i teraz pojawia się problem z uzyskaniem odszkodowania. złożyłem wniosek do PZU o odszkodowanie z OC sprawcy ale PZU przysłało pismo że właściciel pojazdu nie ponosi odpowiedzialności za szkody wyrządzone wyłącznie z winy osób trzecich, powołując się na Art 436KC, więc nie można dostać odszkodowania z jego OC...Oczywiście można założyć sprawę cywilną tej kobiecie co otworzyła drzwi, jednak uzyskanie kasy będzie trudniejsze, nawet jak się uda to może to trwać wieki, a tak mi coś przebłyskuje jeszcze z kursu że kierowca ponosi jakąś odpowiedzialność za pasażerów i to nie jest tak że mogą se wysiadać kiedy chcą ...tylko niestety jakoś nie mogę znaleźć potwierdzenia takie obowiązku...No i moje pytanie brzmi czy taki obowiązek istnieje i można jakoś starać się jednak o kasę z PZU ? Czy jedyna droga to założenie sprawy i cierpliwe czekanie ... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bochenek Posted February 9, 2009 Share Posted February 9, 2009 no jak dla mnie to dosc latwo mozna wygrac z pzu zupelnie bez drogi sadowej. Co prawda, albo nie umiem czytac, albo nie widze zwiazku art 436 z tym przypadkiem, ale to szczegol:) Nijak nie moge tego do siebie dopasowac:) Aby dobry art przytoczyles? Generalnie sprawca jest obojetny, ubezpieczenie jest przypisane do auta a nie do osoby.Wiec jak dla mnie, to sprawa prosta. piszesz odwolanie i tyle.Nie za bardzo wedlug mnie maja mozliwosc nie wyplacenia odszkodowania w takim przypadku. JEst auto ubezpieczone i tyle.Tak po mojemu to widze:) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ac_schnitzer Posted February 9, 2009 Share Posted February 9, 2009 dokladnie... uderzyles w drzwi samochodu, wiec kasa z oc sie nalezy, po to jest ubezpieczenie. ty chcesz kase od PZU, a pzu niech samo sciga ta babe co drzwi otworzyla. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bebokkk Posted February 9, 2009 Author Share Posted February 9, 2009 bochenek wrote:no jak dla mnie to dosc latwo mozna wygrac z pzu zupelnie bez drogi sadowej. Co prawda, albo nie umiem czytac, albo nie widze zwiazku art 436 z tym przypadkiem, ale to szczegol:) Nijak nie moge tego do siebie dopasowac:) Aby dobry art przytoczyles?... no zdaje sobie sprawę z tego że muszę się odwołać, bo wszystkie TU szukają sposobów na nie wypłacanie odszkodowań, ale do takiego odwołane przydała by się jakaś podstawa prawna ... : /Takie coś mi przysłali wiec nie przekręcam ...hXXtp://img178.imageshack.us/img178/6159/0902091840ke0.jpg Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts