Jump to content
Forum Odszkodowania

Roszczenia z OC właściciela budynku

FIORE
 Share

Recommended Posts

Witam, w lutym uleglam wypadkowi w pracy. Poślizgnęłam i uderzyłam głową w ściane. Ogólnie więzadła w odcinku szyjnym uszkodzone. Ale sprawa dotyczy przyczyny, bo bezpośrednią przyczyną było zostawienie przez Panią sprzątającą mokrej posadzki - co spowodowalo ze sie poślizgnęłam. Czy w tym przypadku moge ubiegać się o roszczenie z OC budynku pracodawcy Pani sprzatającej?

wypadek dotyczy zaniedbania pracownika, w tym przypadku sprzątaczki. Jeżeli ubezpieczenie OC administratora budynku lub firmy zapewniającej czystość przewiduje taką odpowiedzialność możesz się starać o odszkodowania. Dobrze byłoby się zapoznać z OWU umowy OC firmy.

Witam

Generalnie to nawet bez względu czy właściciel ( ew admninistrator )budynku ma polise czy nie to możesz a nawet powinnaś zgłosić się do niego z roszczeniem o zadośćuczynienie związane z poniesioną szkodą . Twoja szkoda to po pierwsze uszczerbek na zdrowiu ale jeszcze pokrycie wszelakich kosztów leczenia , rehabilitacji , ew zwiakszonych kosztów transportu , może i koszty opieki jeżeli taka była potrzebna , dodatkowo ja idziesz na zwolnienie lekarskie i otrzymujesz niepełne wynagrodzenie to różnica pomiędzy pełnym wynagrodzeniem a otrzymywanym z ZUS na zwolnieniu tez jest Twoja stratą i możesz ubiegać się o jej pokrycie .

Właściciel lub administrator powinien udostępnić Ci nr swojej polisy i info o firmie gdzie ona jest zawarta , ty składasz swoje roszczenia do uybezpieczyciela a jak nie pokryje twoich strat w pełnym wymiarze to o różnicę możesz występować do sprawcy - czyli odpowiedzialnego za budynek <jak kupił sobie nieodpowiednio skonstruowaną polisę to musi pokryć pozostałe straty ( szkodę ) we własnym zakresie

Twój przypadek to szkoda na osobie i roszczenia jak i Twoje straty mogą być bardzo duże . W zależności od sytuacji polecam skorzystać z pomocy jakiegoś dobrego profesjonalisty

Maciej_Fortecki wrote:
Witam

Generalnie to nawet bez względu czy właściciel ( ew admninistrator )budynku ma polise czy nie to możesz a nawet powinnaś zgłosić się do niego z roszczeniem o zadośćuczynienie związane z poniesioną szkodą . Twoja szkoda to po pierwsze uszczerbek na zdrowiu ale jeszcze pokrycie wszelakich kosztów leczenia , rehabilitacji , ew zwiakszonych kosztów transportu , może i koszty opieki jeżeli taka była potrzebna , dodatkowo ja idziesz na zwolnienie lekarskie i otrzymujesz niepełne wynagrodzenie to różnica pomiędzy pełnym wynagrodzeniem a otrzymywanym z ZUS na zwolnieniu tez jest Twoja stratą i możesz ubiegać się o jej pokrycie .
Właściciel lub administrator powinien udostępnić Ci nr swojej polisy i info o firmie gdzie ona jest zawarta , ty składasz swoje roszczenia do uybezpieczyciela a jak nie pokryje twoich strat w pełnym wymiarze to o różnicę możesz występować do sprawcy - czyli odpowiedzialnego za budynek <jak kupił sobie nieodpowiednio skonstruowaną polisę to musi pokryć pozostałe straty ( szkodę ) we własnym zakresie

Twój przypadek to szkoda na osobie i roszczenia jak i Twoje straty mogą być bardzo duże . W zależności od sytuacji polecam skorzystać z pomocy jakiegoś dobrego profesjonalisty
Witam ,mam pytanie .. tez jestem zainteresowana tym tematem ,nie bardzo rozumiem jak to jest z ta polisą OC administratora budynku i udostępnieniem numeru polisy
bo jeśli np administrator nie poczuwa się do winy i nie poda numeru polisy to jak postąpić ?

Jeszcze na zwolnieniu jestem, takze tylko protokol zostal sporzadzony i jako wypadek przy pracy. Niewiem jeszcze ile posiedze w domu, ale chcialabym jak najszybciej zacząc rehabilitacje i w tym celu wlasnie chcialabym z OC wlasciciela. Tylko czy jeszcze rzed skonczonym leczeniem dadza mi zaliczne? Czy to ich dobra wola?

Jeszcze jedno pytanie wlasnie apropo odszkodowania z ZUS. Przeczytalam, że po 182 dniach bycia niezdolnym do pracy moge sie ubiegac o odszkodowanie. Czy dobrze to zintepretowalam?