Jump to content
Forum Odszkodowania

zwrot za fakturę z zakładu blacharskiego

Recommended Posts

Witam .30.09 miałam kolizję drogową z nie swojej winy ,sprawca wypadku ubezpieczony jest w Ergo Hestia,,szkoda została policzona jako całkowita ,oczywiście wypłacono mi część pieniedzy i tzw.pozostalości kazali mi sobie zbyć aby odzyskać rownowartość auta ,po odwołaniu sie ,dołożylli mi jeszcze do kwoty odszkodowania i znależli osobę która te pozostałości ode mnie zakupiła...w sumie trwało to trochę i przez ten czas samochod pozostawał w zakładzie blacharskim,ktory to przygotowywał go do ogledzin a następnie ponownie zlożył ,aby osoba która go zakupiła jako "pozostalosci"mogła nim odjechać(samochod był sprawny)z Gdyni do Poznania;)...za te wszystkie czynności zakład wystawił mi fakture na 500zł,która to naleznośc musialam uiscić w dniu kiedy samochód zostAł zabierany z warsztatu (od kwoty która dostalam za samochód musiałam na miejscu odjąc 500zl aby zapłacic blacharzowi)Napisalam pismo do Hestii w którym prosze o zwrot pieniędzy za opłacona fakture(oryginal załączyłam)

Po prawie dwóch miesiacach dostałam taka oto odpowiedz;

Uprzejmie informujemy ,iż na chwilę obecną nie znajdujemy podstaw do refundacji kosztów za demontaż pojazdu potwierdzony fakturą .Zgodnie bowiem z art.31 ,1 "zobowiązany do odszkodowania ponosi odpowiedzialność tylko za normalne następstwa działania lub zaniechania,z którego szkoda wynikła".

Od niniejszego postanowienia przysługuje prawo dochodzenia ewentualnych roszczeń na drodze postepowania sadowego.

W zwiazku z powyzszym mam pytanie ,czy mam jakiekolwiek szanse na odzyskanie tych 500zł?..

Pozdrawiam serdecznie Iwona;)

wydaje mi się, ze istotne jest tutaj co masz zapisane na fakturze. jesli masz tam np parkowanie auta, to musza Ci zwrocic kase za okres od zgloszenia szkody do informacji o szkodzie calkowitej, i to zrobia bez laski. Jesli na tej fakturze masz wpisane cos o naprawie samochodu, to mysle, ze faktycznie bez Sądu sie nie obejdzie, gdyz pewnie byles informowany o szkodzie calkowitej i ze naprawa jest nieoplacalna. W takim razie po dobroci Ci raczej nie dadza. Takie jest przynajmniej moje skromne zdanie. Co nie zmioenia faktu, ze zawsze mozesz napisac jeszcze jedno odwolanie, ale odpowiedz zapewne bedzie taka sama:(

Taki zapis nie obliguje TU do zwrotu za fakturę. TU nie zlecało rozebrania pojazdu ani jego naprawy, ani tym samym jego ponownego złożenia !!!

Więc myślę, że szczególnie te ostatnie to Twoje koszty sprzedaży pojazdu.