bQ Posted February 16, 2009 Share Posted February 16, 2009 Nie wiem czy mam po co sie odwoływać i chciałem zapytać o radę ponieważ miałemVW golf 3 który został skradziony ustalona kwota odszkodowania to 5 200zł...jednak znaleziono wrak samochodu który został wyceniony na 300zł wieć kwota wypłacona przez ubezpieczalnie miała siegać wartość 4 900zł...wrak pojazdu został wystawiony na aukcje i sprzedany po 3tyg postoju na auto złomie za które zostałem obciązony kosztami 600zł fakture przedstawiłem PZU...po 2 tyg oczekiwań dostałem wypłacone odszkodowanie w wysokości 3 380PLN smileys/surprise.gif byłem zszokowany w zawiadomieniu napisano że kwota odszkodowania została pomniejszona o udział własny z uwagi na wiek właściciela o 25% (mam 24lata lecz matka jest współwłasicielem czy ma to jakieś znaczenie żeby sie odwołać?) następnie dobrowolny udział własny w wysokości 10%(z tym sie zgadzam bo podpisywałem to w umowie)...a faktura za parkowanie wysokosci 600zł została zweryfikowana do 300zł ponadto zostało jeszcze z niej policzony 25% +10% udziałów własnych (z jakiej racji faktura została zmniejszona oraz odliczone dodatkowo 35%?)Czy miał ktoś podobną sytuacje? Czy warto sie odwoływać, mam wogóle jakieś szanse na wygraną w tej sprawie bo zostałem oszukany na kwote ponad 1300zł!! Za pomoc z góry dziękuje! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
takadum Posted February 16, 2009 Share Posted February 16, 2009 boże! co ty masz za ubezpieczenie?! niestety merytorycznie nie wypowiem się w Twojej sprawie bez zapoznania z umową ubezpieczenia i kalkulacją. Wielce prawdopodobne, że odliczenia są niezasadne, tak więc przygotuj dobre odwołanie i wysyłaj.nie wiem na jakiej podstawie fakturę za parkowanie zweryfikowano i na jakiej podstawie, tu mogę sądzić, że jest to niezgodne z prawem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bQ Posted February 24, 2009 Author Share Posted February 24, 2009 odwołanie posłane teraz czekam na odpowiedz z PZU...ciekawe czy uda sie coś jeszcze wywalczyć Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pablo_1st Posted February 25, 2009 Share Posted February 25, 2009 takadum - nie chcesz ię wypowiadać bo nie widziałeś polisy, ale radzisz się odwołać, bo odliczenia są niezasadne... taa, ciekawe. A gściu pisze wyraźnie - potrącenie za wiek właściciela i udział własny. tak się ubezpieczył to tak mu wypłacicli. ciekawe co napisałeś w tym odwołaniu? że masz tylko 24 lata ale matka to ma więcej? człowieku zastanów się, kubeł zimnej wody i zacznij od lektury OWU. Poczytaj dwa razy zanim coś naskrobiesz bo i tak cię zleją a ty nadal nie będziesz iwedział czy słusznie. Jakbyś przeczytał to albo nie robiłbyś z siebie błazna albo powołałbyś się na konkretny paragraf i skutecznie coś wywalczył. Sprawdzałeś czy udział własny dotyczy także szkody kradzieżowej? a czy dotyczy całego wypłącanego odszkodowania, czy tylko za pojazd? a parkowanie? może jest górny limit? a może policzyli tylko za dni do poinformowania Cię o decyzji, a Ty przespałeś cały tydzień? zbyt mało danych żeby skutecznie coś podpowiedzieć. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bQ Posted February 26, 2009 Author Share Posted February 26, 2009 Dostałem odpowiedz na moje odwołanie i nic nie da sie zrobic taką podpisałem hoojową polise, moge teraz podziękować agentowi PZU że poinformował mnie o udziale 25% z racji wieku ponież 26lat w kradzieżach i wypadkach..a kwota za parkowanie została zweryfikowana do 300zł ponieważ ubezpieczenie auta mialem na 5200, dostałem 4900 a wiec maksymalna kwota jaka moze wyplacic PZU jest właśnie te 300zł..Pablo dzięki za pomoc ale mogłeś to napisać bardziej normalnie a nie wyzywać kogoś od błaznów i przespanych tygodniach, te forum chyba jest po to aby sie wiecej dowiedzieć od osób które w tym siedzą lub mieli podobne przypadki jeśli moja wiedza w tematach ubezpieczeń jest znikoma. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gruz Posted February 26, 2009 Share Posted February 26, 2009 bQ - jedna uwaga (nauczka) na przyszłość. Przed zawarciem umowy CZYTAJ OWU! Agent nie jest od tego, żeby przewidywać co Ci będzie pasować, a co nie. Przyszedłeś powiedziałeś, że chcesz mało wydać - teraz efekt. Tzw. małolata można w PZU wykupić za 30% składki! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts