Jump to content
Forum Odszkodowania

Czy jest szansa wygrać z Zarządcą drogi?

Recommended Posts

Zdarzenie wyglądało tak:

Jechałem swoim pasem ruchu drogą powiatową, na środku którego leżał kamień (myślałem, że to gruda śniegu). Wziąłem go między koła i usłyszałem charakterystyczny, nieprzyjemny chrobot. Zlekceważyłem go i zatrzymałem się w miejscu docelowym jakieś 500m dalej. Tam zauważyłem, że z samochodu wycieka olej. Wezwałem Straż Miejską, a następnie Policję i pojechałem (już innym samochodem) na miejsce zdarzenia. Straż obfotografowała kamień, a Policja sprawdziła moje dokumenty. Okazało się, że nie mam ważnego badania technicznego (dlaczego – poniżej) i zatrzymali mi dowód rejestracyjny. Służby sporządziły odpowiednie notatki, ja spakowałem kamień do bagażnika i rozjechaliśmy się.

Okazało się, że straty w samochodzie są dość znaczne ponieważ uszkodzeniu uległa automatyczna skrzynia biegów.

Badania technicznego nie miałem, ponieważ samochód został sprowadzony z USA i pomimo, że został wyprodukowany we wrześniu 2006 roku, to w polskim dowodzie rejestracyjnym data pierwszej rejestracji jest 01.01.2006. i od niej liczą się 3 lata ważności pierwszego badania- paranoja.

Jest sens występować do Zarządu drogi o odszkodowanie?

Wartość szkody może dochodzić do 20000pln.

Dodam, że w miejscu zdarzenia nie było żadnych znaków ostrzegawczych ale niedawno przeprowadzana tam była modernizacja nawierzchni i pewnie stąd ten kamień.

Z góry dziękuje za pomoc.

Nie piszesz jaki to samochód. Ale podejrzewam, że jeśli uszkodzona jest tylko skrzynia biegów, to szans nie masz żadnych na odszkodowanie.

Po takim kamieniu (musiał mieć ze 30-50cm średnicy) w większości samochodów wyrwałoby chłodnice, miskę olejową, możliwe że wydech bądź katalizator). Więc uszkodzenie samej skrzyni to dziwnie jakoś.