marcinh Opublikowano 20 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2009 W listopadzie 2008 mialem wypadek komunikacyjny -nie z mojej winy. obrazenia: sluczenie glowy, klatki piersiowej, anizokoria po stronie prawej. pobyt 3 dni w szpitalu, potem 26 dni zwolnienia. wizyty kontrolne 3 u chirurga, 2 u neurologa+tomografia komputerowa glowy.obecnie miewam okresowe bole glowy+strach przed jezdzeniem sam (nieudokumentowany)(zglosilem to na komisji). w zeszlym tygodniu bylem na komiscji lekarskiej, na ktorej stwierdzono zero trwalego uszczerbku na zdrowiu. zakald ubezpieczen wyplacil mi 3 tys zadosuczynienia +utracne zarobki. z decyzja ubezpieczyciela nie zgadzam sie poniewaz kowta zadoscuczynienia jest zbyt niska we wniosku zgloszeniowym wpialem ze chce zadoscuczynienia za to c przezylem: ze przezylem stres zwiazany z hospitalizacja, pozostawieniem zony z 1.5 dzieckem w domu podczas mojego pobytu w szpitalu, stres zwiazany z wizytami u lekarzy, oczekiwaniem na wynik tomografii, utrate dobrego wizerunku w pracy-okres przedsiwateczny u mnie w zakladzie to bardzo goracy czas, pogorszenie komfortu zycia-poruszanie sie komunikacja zbiorowa, spedzenie swiat w domu zamaist u rodzicow czy u tesciow. jak napisac madzrze odwolanie, czy prosic o protokol z komisji, czy zarzadac jeszcze jednej komisji? zastanawiaja mnie takie stwierdzenia z pisma z PZU: informujemy ze przyznana kwota ma charakter ostateczny, zadoscuczynienie jest swiadczeniem jednorazowym , majacym stanowic sposob zlagodzenia cierpien fizycznych oraz psychicznych poszkodowanego i obejmuje wszystkie cierpienia takze te ktore bede odczuwal w przyszlosci, powyzsze jest zgodne z przepisami prawa oraz utrwalonym orzecznictwem sadow powszechnych. czy ktos moze mi to przetlumaczyc na polski, bo choc umiem czytac ze zrozumieniem to za bardzo nie kumam co jest zawarte w tych slowach czy moge skaldac odwolanie,c zy od razu dac sprawe do sadu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
imported_michal Opublikowano 20 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2009 Dziwne jest postępowanie PZU w twojej sprawie. Jestem pewien ze nie ustalili zerowego uszczerbku na zdrowiu, bo wtedy wypłaciliby najwyżej 1.000 zł. Tak więc powinieneś się odwoływać . DobrZe żebyś zdobył protokół z komisji i oddał fo do oceny bo sam możesz mieć z tym trudności . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinh Opublikowano 20 Lutego 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2009 PZU wpierw wyplacilo zaliczke 3000, potem byla komisja a po komisji doplata za wynagrodzenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szkoda Opublikowano 15 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2011 michal wrote: Dziwne jest postępowanie PZU w twojej sprawie. Jestem pewien ze nie ustalili zerowego uszczerbku na zdrowiu, bo wtedy wypłaciliby najwyżej 1.000 zł. Tak więc powinieneś się odwoływać . DobrZe żebyś zdobył protokół z komisji i oddał fo do oceny bo sam możesz mieć z tym trudności . Nie koniecznie- przecież poszkodowany pisze, że była to wypłata tytyłem zadośćuczynienia. W przypadku likwidacji szkody z polisy OC zadośćuczynienie tylko pośrednio zależne jest od trwałego uszczerbku na zdrowiu. Już w nieco starszym temacie zauważyłem, iż sukcesywnie wszelkie szkody na osobie usiłuje Pan wpiąć w trwały uszczerbek na zdrowiu. Natomiast w przypadku likwidacji szkody z polisy OC sprawcy na podstawie art. 444-447 k.c. nia ma mowy o trwałym uszczerbku na zdrowiu. Co prawda pośrednio jest on wpisany w zadośćuczynienie, gdyż im wiekszy uszczerbek na zdrowiu tym zwykle większy wpływ urazu na życie prywatne i zawodowe, większy ból fizyczny i cierpiania psychiczne. Można mieć np. same lęki powypadkowe i można uzyskać wyższą kwotę zadośćuczyniania. Natomiast jako odszkodowanie ubezpieczyciel wypłaca koszty poniesione na leczenie tj. pobytu w szpitalu, rehabilitacji, konultacji u specjalistów, dodatkowego odżywania, zakupu środków opatrunkowych i przyrządów rehabilitacyjnych, protez, dodatkowej opieki, dodatkowego odżywania, przejazdów na leczenie, przejazdów osób na odwiedziny, sprzęt ortpedyczny, utraconego dochodu, zniszczonego mienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szkoda Opublikowano 15 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2011 marcinh wrote:jak napisac madzrze odwolanie, czy prosic o protokol z komisji, czy zarzadac jeszcze jednej komisji?zastanawiaja mnie takie stwierdzenia z pisma z PZU: informujemy ze przyznana kwota ma charakter ostateczny, zadoscuczynienie jest swiadczeniem jednorazowym , majacym stanowic sposob zlagodzenia cierpien fizycznych oraz psychicznych poszkodowanego i obejmuje wszystkie cierpienia takze te ktore bede odczuwal w przyszlosci, powyzsze jest zgodne z przepisami prawa oraz utrwalonym orzecznictwem sadow powszechnych.czy ktos moze mi to przetlumaczyc na polski, bo choc umiem czytac ze zrozumieniem to za bardzo nie kumam co jest zawarte w tych slowachczy moge skaldac odwolanie,c zy od razu dac sprawe do sadu?1) Zawsze warto wystąpić o doręczenie decyzji na piśmie i tabel którymi posługiwano się przy ocenie trwałego uszczerbku na zdrowiu- tym bardziej, że nie stwierdzono trwałego uszczerbku na zdrowiu;2) Piszą, że przyznali kwotę i nie zamerzają wypłacać nic więcej- kwota ta jest ostateczna i w ich odczuciu musi zostać zaakceptowana. Dalej piszą, że zadośćuczynienie jest wypłacane tylko jeden raz i owa przyznana suma ma na celu złagodzenie Pana cierpień fizycznych i psychcznych. Uznali, że ocenili szkodę prawidłowo, uwzględnili możliwe w przyszłości dolegliwości, które Pan może odczuwać. W konsekwencji uważają, że szkodę ocenili rzetelnie, postąpili zgodnie z prawem i praktyką sądów powszechnych czyli praktykom sądów I i II instancji.Moja opnia jest taka, że co prawda nic szczególnego nie piszą- to tylko taka prawnicza formuła. Zawsze można dosłać dalszą dokumentację medyczną i będę musili wypłacić dodatkowe odszkodowania czy też zadośćuczynienie. Ponadto powołują się na sądy powszechnie, a nie S.N., który już nie jest sądem powszechnym. Zawsze też można składać odwołanie od decyzji komisji. Zresztą T.U. taką formułę zwykle zawsze piszą, a przegrywają procesy sądowe.3) Pkt 1- zapoznać się z motywami i wówczas zadecydować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi