Brygidab30 Posted February 21, 2009 Share Posted February 21, 2009 Szukam osób, które walkę o wypłte odszkodowania zakończyły sprawą w sądzie. Dokładnie chodzi mi o podobną sytuację do mojej. Wycena rzeczoznawcy towarzystwa na 2000 zł wycena mojego rzeczozawcy niezależnego na 6000. W odpowiedzi na odwołanie towarzystwo alceptuje kosztorys na 6000 zł ale domaga się faktur . Nie opłaca mi się naprawiać gdyż w tamtym tygodniu miałem stłuczkę z mojej winy i na dodatek przodem a tamta była w tył. Dodam żę odszkodowanie z OC sprawy a ja wybrałem wariant kosztorysowy. Czy podczas likwidacji szkody firma może zmieniac sposób na ten który jest dla niej korzystniejszy. Interesuje mnie czy warto iść do sądu? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bochenek Posted February 22, 2009 Share Posted February 22, 2009 Powiem Ci, ze bez sądu na pewno nie dostaniesz kosztorysu Twojego rzeczoznawcy. Znając ubezpieczalnie, a nie kryje się, że mam kilku znajomych w likwidacji, to pownie podadzą Ci artykuł 6 KC, w którym musisz udowodnić wysokość poniesionych kosztów. Właśnie takim dowodem sa faktury. JAsno oznaczają, że takie koszty poniosłaś na naprawe auta. Dla mnie szczerze mówiąc tez to jest logiczne. Nie chcialbym byc tutaj atakowany za poglądy obroncy ubezpieczalni, ale uwazam to za jednak sluszne podejscie. Ubezpieczalnia proponuje Ci swoj kosztorys (notabene smiesznie niski), nie zgadzasz sie i idziesz do serwisu, dajesz faktury i masz z glowy. Zareczam Ci, ze zaden raczej likwidator nie wyplaci Ci kasy na sam kosztorys, bez faktur na to. Teoretycznie Ci sie to nalezy, ale wychodza z zalozenia, ze za ich kostzorys tez bedziesz w stanie przywrocic autu funkcjnalnosc. Nie mowie o wygladzie, bo wiadomo, ze to beda jakies zamienniki.Tak wiec jak chcesz po dobroci, to idz do serwisu, a jak piszesz nie oplaca Ci sie naprawiac i chcesz po prostu zarobic na tej szkodzie, to zostaje Ci tylko Sąd.I w tym przypadku firma nie zmienila wariantu na korzystniejszy dla siebie, od początku bylo jasne ze biorą pod uwagę swój kosztorys. I to jest rozliczenie kosztorysowe. JEsli masz juz kosztorys z warsztatu, to dla nich jest to rozliczenie serwisowe i slusznie czekaja na faktury:) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts