Jump to content
Forum Odszkodowania

Benefia orzeknięcie szkody całkowitej

Grzegorz1661348199
 Share

Recommended Posts

okolo miesiąca temu potrącilem dzika. aso wycenił koszt naprawy na 8574zł wartośc rynkowa alfy romeo z 1999r.według likwidatora szkody (profibiz) 11500zł i orzekl szkode całkowitą 70% wartości to 8050. Wyliczyono odszkodowanie w wysokości 4900zł czy jeżeli predstawie kosztorys na kwote niższą niż 8050 to ubezpieczyciel zmieni stanowisko

To wszystko zalezy jakie masz warunki OWU. Czy te 70 % masz w OWU, czy sie zasugerowales, ze w wiekszosci przypadkow jestto wlasnie ta wartosc? To po [ierwsze musisz sprawdzic. Drugie co musisz zobacyc, to czy masz mozliwosc rozliczac sie serwisowo. W wiekszosci przypdakow za auta w tych rocznikach musialbys miec zwyzke skladki za wariant serwisowy. Jesli masz mozliwosc rozliczac sie serwisowo, to tak, jak przedstaisz mniejszy kosztorys, to uciekkniesz od calki. Jesli jednak nie masz wariantu serwisowego, to mowiac brzydko - masz pecha :(

70% wzełem z owu w owu mam opcje likwidacji szkody na podstawie faktur taką opcje wybrałem przy zgłaszaniu szkody (czy ta opcja to opcja serwisowa)

niestety bochenek mylisz się, w 99% przypadkach w OWU jest zapis o max wysokości kosztu naprawy, czyli w ASO, na oryginalnych częściach. To że znajdziesz Pana Zenka, który na częściach z allegro naprawi taniej nie będzie interesowało ubezpieczalni (mówimy o AC).

Podobny temat już był. Jeśli przedstawisz zaniżony kosztorys to TU i tak nie dopuści do naprawy.

Ale może spróbuj inaczej. Napisz do TU o wycenę wartości rynkowej i przejrzyj ją dokładnie. Może pokaż w serwisie. Może gdzieś będzie błąd (np. przyjęli zużyte opony - a ty masz całkiem nowe) i wtedy jeśli WR wzrośnie ponad 1 tyś zł to koszt naprawy mieści się w 70%.

i sprawa załatwiona.

• 3 weeks later...
likwidator szkody (profibiz) nie chciał zemną rozmawiać szkoda całkowita i koniec nie zgadzają się na naprawę ale zadzwoniłem do TU (benefia) i przedstawiłem sprawę i TU zgodziło się na drugi kosztorys nie przekraczający 70% profibiz oczywiście robił problemy ale po interwencji TU zweryfikował pozytywnie kosztorys na 7800 :)