Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

Czy tylko odszkodowanie nnw?

karoola20
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Początkiem czerwca 2007 roku mialam wypadek w drodze do pracy. Jechalam jako pasazer w tyle i nie mialam zapietych pasow. Kierowca jechal z predkoscia 140 km/h, w zwiazku z czym na zakrecie wypadl z drogi i uderzyl w drzewo. Na miejsce przyjechala policja i karetka, wszystkich nas zabrano do szpitala. Tam lezalam 4 dni. Dodam, ze kierowca byl moim znajomym i ze szpitala chcialam wyjsc przed uplywem 7 dni, aby nie mial sprawy w sadzie. W wyniku wypadku doznalam stluczenia glowy, rany tluczonej brody, skrecenia kregoslupa szyjnego, stluczenia barku prawego - to sa zdiagnozowane w szpitalu obrazenia. Jak sie pozniej okazalo (dokladnie 2 tygodnie pozniej), mialam rowniez zlamany obojczyk prawy, jednak w szpitalu tego nie wykryli :/ 2 tygodnie mialam gips, potem 3 tygodnie teblak, wciaz przebywam na zwolnieniu lekarskim i czeka mnie rehabilitacja. Oprocz tego w zwiazku z wypadkiem stracilam prace, poniewaz umowe mialam co miesiac przedluzana o kolejny. W tym momencie nie mam juz kontaktu z kierowca, jednak on od poczatku utrzymywal, ze z jego strony nalezy mi sie tylko odszkodowanie z tytulu nnw. Czy tak jest w rzeczywistosci? Czy moze powinnam dostac jeszcze jakies (oprocz oczywiscie tego, ktore dostane w zwiazku z tym, ze wypadek mial miejsce w drodze do pracy)? Nie wiem co mam robic, a sprawca wypadku w tym momencie nie ulatwia mi zadania. Nie mam rowniez pojecia, od czego mam zaczac.

Bardzo prosze o pomoc.

dobry wieczór,

jak najbardziej masz prawo do odszkodowania z ubezpieczenia OC pojazdu sprawcy wypadku (czyli Twojego znajomego). Odszkodowanie wywalczone z OC sprawcy jest o wiele większe niż z NW. Z Twojego opisu wynika, że masz szansę na naprawdę spore odszkodowanie, również z racji utraty pracy. Obecnie przebywasz na zwolnieniu?

służę pomocą

pozdrawiam

Tak, wciaz przebywam na zwolnieniu lekarskim i z tego, co mi wiadomo, leczenie potrwa jeszcze sporo czasu. Nie wiem gdzie jest ubezpieczony sprawca wypadku, ale tego chyba dowiem sie na policji. Czyli kiedy juz bede to wiedziec, to powinnam pojsc do ubezpieczyciela i zglosic zaistniala sytuacje? Tylko nie za bardzo wiem, jak sie do tego zabrac i nie dac sie oszukac, zgadzajac na nizsze odszkodowanie, niz w rzeczywistosci mi sie nalezy;/

Informacje dotyczące sprawcy wypadku, jego polisy OC i ubezpieczyciela znajdziesz na policji, przypuszczam, że będziesz musiała wystąpić o zaświadczenie o wypadku na piśmie (mało który komisariat wydaje takie zaświadczenie na poczekaniu).

Jak już zdobędziesz te zaświadczenie musisz zebrać dowody, wesprzeć się prawem i zgłosić szkodę.

W jakiej wysokości dostaniesz odszkodowanie? Trudno powiedzieć. Z mojego doświadczenia wynika, że ułamek procenta naszych klientów lub zainteresowanych usługą dostał odszkodowanie pokrywające w pełni szkodę.

Mam jeszcze jedno pytanie, jesli chcialabym, abyscie to Wy, specjalisci, zajeli sie moja sprawa, to w jaki sposob by sie to odbywalo? I ile kosztowalaby mnie takie rowiazanie?

Chcialabym jeszcze wiedziec, co moge rozumiec przez "naprawde spore odszkodowanie"? W jakich granicach moze wahac sie kwota odszkodowania? tak mniej wiecej? Zupelnie sie na tym nie znam i nie mam zielonego pojecia;/