sebapos Opublikowano 25 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2009 Witam wszystkich,potrzebuję rozpaczliwie porady. Zmieniłem ubezpieczyciela komunikacyjnego na tańszego, ale nieco za późno wysłałem oświadczenie o rezygnacji do poprzedniego. Oczywiście domagają się teraz złodzieje, żebym płacił podwójnie. Jakie są możliwości, żeby jakoś wymyć się z tego bez kosztów ? Proszę o infosebapos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agent Opublikowano 25 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2009 Witaj.niestety raczej nie masz wyjścia. Nie możesz się tłumaczyć nieznajomością ustawy o obowiązkowych ubezpieczeniach. Pretensje można mieć do agenta który powinien poinformować o kończącej się polisie odpowiednio wcześniej i przekazać Ci info odnośnie zachowania terminu ewentualnej rezygnacji z danego ubezpieczyciela.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej1661348197 Opublikowano 25 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2009 zapytaj tego "nowego" ubezpieczyciela czy nie możesz odstąpić od umowy - u tego ubezpieczyciela gdzie byłeś ubezpieczony w roku poprzednim musisz mieć polisę dalej jak nie wypowiedziałeś umowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gruz Opublikowano 26 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2009 sebapos wrote:...domagają się teraz złodzieje...domagają się tego co im się należy!!!I całe szczęście, od kiedy działa ta ustawa jest diametralnie mniej nieubezpieczonych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mopic Opublikowano 26 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2009 niestety, tu ubezpieczyciel ma racje. Jeśli masz na myśli tego największego na rynku, to u niego trzeba zrywać umowy najpóźniej dzień przed wygaśnięciem umowy i jest to wyraźnie w niej zapisane. Nieznajomość umów grozi właśnie takimi konsekwencjami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gruz Opublikowano 1 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2009 mopic - nie ma znaczenia jakie TU. Ustawa to reguluje. Należy skutecznie (czyli liczy się data wpływu) zawiadomić najpóźniej dzień przed końcem polisy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peter_losonetel.com Opublikowano 5 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2009 Witam Ja rowniez mam ten problem.Przez moja niewiedze jestem ubezpieczony podwojnie.Myslalem ze znajde tutaj jakas pomoc,ale widze ze sprawa jest beznadziejna.Przez ostatnie 17 lat przebywalem za granica i tam takie praktyki nie obowiazuja,ze trzeba wymawiac umowe poprzedniemu ubezpieczycielowi.Ustawa ta jest krzywdzaca dla ubezpieczajacego sie jesli nie dopelni wypowiedzenia.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej1661348197 Opublikowano 5 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2009 z punktu widzenia kodeksu cywilnego można odstąpić od każdej zawartej umowy w okresie 30 dni dla osób fizycznych , druga ustawa mówi o obowiązku posiadania oc ale może jeżeli kupiliście nowe oc w ostatnim czasie to warto spróbować ODSTĄPIĆ od zawartej ZDUBLOWANEJ polisy oc ( jeżeli oczywiście nie minęły 30 dni) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KrzysztofR Opublikowano 10 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2009 WitamSzukam porady odnośnie "podwójnego" ubezpieczenia OC.Sprawa się ciągnie chyba już z rok.Do sedna.Dostałem od Ojca samochód (samochód został nie przerejestrowany jeździliśmy nim oboje ale wszystkie opłaty eksploatacyjne płaciłem ja) auto było ubezpieczone w Compensie u agenta spoza mojej miejscowości, kończyło się OC poszedłem do agenta Compensy którego mam na miejscu w mojej miejscowości i zawarłem umowę na kolejny rok, właściciel i dane auta się nie zmieniły.Po pół roku przychodzi wezwanie do zapłaty od Compensy za OC na mój samochód której na oczy nie widziałem ( auto miało wciąż aktualne OC w compensie ), najprawdopodobniej tamten agent automatycznie przedłużył umowę.Poszedłem do agenta u którego zawarłem aktualną umowę OC, Pani poprosiła abym opisał całą sytuacje tak też zrobiłem ( nie mam kopii tego pisemka ) i Pani ponoć wszystko załatwiła. Auto w między czasie się wykruszyło sprzedałem je na części.Dziś mi przychodzi wezwanie do zapłaty od firmy windykacyjnej która odkupiła mój dług od Compensy !!!Co mam robić ? bo już mi ręce opadły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej1661348197 Opublikowano 18 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2009 musisz udać się do oddziału Compensy - nie do agencji czy agenta i wyjaśnić ponownie sprawę - nie powinno być problemów - napisz z jakiego miasta jesteś to może będę mógł Cię skierować do konkretnej osoby , kompetentnej gdzie załatwisz sprawę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi