Jump to content
Forum Odszkodowania

Zakup pojazdu bez ważnego OC

kazik_m
 Share

Recommended Posts

Witam, mam pytanie odnośnie ubezpieczenia OC. Jestem fanem motocykli, niedawno otrzymałem takie cudo na zakończenie studiów. Podarował mi go wujek, który nie jeździł już nim wogóle. Stał on dobrych kilka lat w garażu dlatego nie miał wykupionego ubezpieczenia OC. Stąd pytanie, czy musi być ciągłość w pojedzie co do wykupionego ubezpieczenia OC? Czy jeśli takie teraz wykupie ktoś nie dojdzie,że wcześniej motocykl go nie posiadał? Motocykl był nieużywany ale jak to udowodnić później. Nie chciałbym żeby wujek za wdzięczność ponosił jakieś konsekwencje. Proszę o odpowiedź jak to faktycznie jest z tym OC i co można zaradzić.

Wujek może już odkładać kasę na zaległe OC, odsetki i karę dla UFG.

Nie ma znaczenia, czy moto jest używany czy nie - OC jest obowiązkowe.

Gwarantuje, że prędzej czy później dotrą do tego (baza Cepik).

A dla Ciebie rada. Jak napiszecie umowę K-S tego samego dnia musisz ubezpieczyć motor od OC.

Witam

poprzedni piszący nawiązał do teorii , która z praktyką nie ma nic wspólnego - baza cepik ( centralny rejestr pojazdów i kierowców) nigdy jeszcze nie zaczął działać i nie zapowiada sie aby w najbliższym czasie coś się miało w tej materii zmienić - nie wiem co przedmówca miał na celu strasząc Cię ale nikt wujka nie będzie o nic szarpała ( oczywiście chyba że jakiś uczynny napisał by stosowną informację do funduszu gwarancyjnego )

Ty napisz umowę kupna sprzedaży z wujkiem - wykup oc na siebie jeszcze przed przerejestrowaniem motoru i już z polisą wykupioną na siebie ( możesz ją kupić na siebie na podstawie umowy kupna sprzedaży ) idź zarejestrować motocykl na siebie i nikomu nic nie grozi - jak byś miał jeszcze jakieś szczegółowe pytania to pisz - pomogę bo widzę że coponiektórzy mają jakąś dziwną tendencję do straszenia znajomością ustawy a nie chęć pomocy