potracona przez samochod

Założył ewelina01, 1 marca 2009 · 286 wyświetleń

ewelina01
wysiadalam na przystanku autobusowym z autobusu i chcialam przejsc na druga strone jezdni wiec poszlam za autobus ktory jeszcze nie odjechal chcac wyjrzec za niego czy nie jedzie z nad przeciwka samochod jednak nie zdazylam bo samochod byl juz kolo autobusu i mnie potracil:( niepszytomna z wstrzasem i obrzekiem mozgu i potszaskana miednica trafilam do szpitala. Kto jest winien i czy mam prawo do odszkodowanie jesli tak to do jakiego? jestem pelnoletnia uczennica szkoly sredniej. Wspomne jeszcze ze autobus zatrzymuje sie przy drodze kolo przystanku a na drodze nie ma pasow dla pieszych jest jedynie znak drogowy informujacy o pszystanku. Prosze o pomoc
gruz

z powyższego opisu wynika, że jesteś winna spowodowania wypadku.

Odszkodowanie się więc nie należy.

Jednak można by tu poszukać pola do roszczeń: czy pojazd, który cię potrącił nie jechał za szybko, czy nie jechał za blisko autobusu (zła technika jazdy). To myślę, ustala prokuratura bądź policja.

ewelina01
samochod jechal 60km/godz padal snieg i byla lekko zwezona jezdnia spowodowana sniegiem. Wedlug policji pierwszy moj krok byl postawiony 7 cm od autobusu i wlasnie wtedy potracil mnie samochod:(