dziama2 Opublikowano 3 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2009 Witam, miałam wypadek przy pracy -skaleczony palec lewej ręki,założone szwy. Został sporządzony protokół gdzie uznano wypadek przy pracy. Złożyłam wniosek na ubezpieczenie ogólne pracowników. Przyznano mi odszkodowanie i stwierdzono 1% uczerbku - ubezpieczenie NNW. Czy pracodawca powinien sam mi wypłacić odszkodowanie z ZUS za wypadek przy pracy, czy powinnam jeszcze złożyć dodatkowy wniosek? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
behapowka Opublikowano 3 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2009 Pracodawca tylko i wyłącznie na wniosek pracownika może wysłać dokumentacje do ZUS. Daltego musisz napisać pismo do pracodawcy o skierowanie do lekarza orzecznika w celu okreslenia % uszczerbku na zdrowiu. N9, które po zakonczeniu leczenia i rehabilitacji wypełnia lekarz prowadzący leczenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziama2 Opublikowano 3 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2009 Czy takie pismo powinno zawierać jakieś instotne dane, czy np tylko informacje. że prosze o skierowanie do lekarza orzecznika ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
behapowka Opublikowano 3 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2009 ROZPORZĄDZENIEMINISTRA PRACY I POLITYKI SPOŁECZNEJ w sprawie szczegółowych zasad orzekania o stałym lub długotrwałym uszczerbku na zdrowiu, trybu postępowania przy ustalaniu tego uszczerbku oraz postępowania o wypłatę jednorazowego odszkodowania.D.U.02.234.1974§ 1. 1. Wniosek o jednorazowe odszkodowanie, zwany dalej "wnioskiem", do płatnika składek składa ubezpieczony lub uprawniony członek rodziny, o którym mowa w art. 13 ust. 2 ustawy z dnia 30 października 2002 r. o ubezpieczeniu społecznym z tytułu wypadków przy pracy i chorób zawodowych.2. Wniosek zawiera następujące dane identyfikacyjne:1) płatnika składek: numery NIP i REGON, a w przypadku gdy płatnikowi nie nadano obu tych numerów lub jednego z nich - numer PESEL lub serię i numer dowodu osobistego albo paszportu; 2) ubezpieczonego: numery PESEL i NIP, a w przypadku gdy ubezpieczony nie posiada tych numerów lub jednego z nich - serię i numer dowodu osobistego albo paszportu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziama2 Opublikowano 3 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2009 Dziękuje bardzo za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi