wite pl Posted March 2, 2009 Share Posted March 2, 2009 jestem zawodowym kierowcą tira,w połowie stycznia przy załadunku w zakładzie miałem wypadek(spadłem z naczepy i złamałem rękę) przy zdarzeniu był świadek,pracownik tej firmy.na miejscu nie został spisany protokół.Na dzień dzisiejszy potrzebuje w/w protokół do PZU,czy zakład powinien na moją prośbę wystawić mi protokół? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
behapowka Posted March 2, 2009 Share Posted March 2, 2009 Uległeś wypadkowi przy pracy - twoim obowiązkiem było niezwłocznie zglosić ten fakt przełożonemu lub bhp. Jeśli do tej pory tego nie zrobiłeś jak najszybciej zgłos to, najlepiej na pismie. Opisz co i kiedy się stało, podaj nazwisko pracownika, który był świadkiem wypadku. W zgloszeniu popros o sporządzenie dokumetacji powypadkowej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wite pl Posted March 2, 2009 Author Share Posted March 2, 2009 w swoim zakładzie zgłosiłem przełożonemu o tym wypadku,natomiast zakład w którym uległem wypadkowi nie chce mi wystawić protokółu wypadkowego, a potrzebuje ten protokół do pzu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ewania Posted March 2, 2009 Share Posted March 2, 2009 Sporzadzenie dokumentacji to obowiazek TWOJEGO pracodawcy.Czyli - to od swojego pracodawcy powinienes otrzymac protokol.Natomiast pracodawca, na ktorego terenie mial miejsce wypadek MOZE (ale nie musi) sporzadzic dokumentacje powypadkową na wniosek TWOJEGO pracodawcy.Poczytaj tez TU: http://e-rachunkowosc.pl/artykul.php?view=79Masz opisaną procedurę oraz to, JAK starac sie o odszkodowanie jednorazowe z ZUS. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wite pl Posted March 2, 2009 Author Share Posted March 2, 2009 dzięki za info. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts