Jump to content
Forum Odszkodowania

czy zakład ma obowiązek wystawienia protokołu wypadkowego

wite pl
 Share

Recommended Posts

jestem zawodowym kierowcą tira,w połowie stycznia przy załadunku w zakładzie miałem wypadek(spadłem z naczepy i złamałem rękę) przy zdarzeniu był świadek,pracownik tej firmy.na miejscu nie został spisany protokół.Na dzień dzisiejszy potrzebuje w/w protokół do PZU,czy zakład powinien na moją prośbę wystawić mi protokół?

Uległeś wypadkowi przy pracy - twoim obowiązkiem było niezwłocznie zglosić ten fakt przełożonemu lub bhp. Jeśli do tej pory tego nie zrobiłeś jak najszybciej zgłos to, najlepiej na pismie. Opisz co i kiedy się stało, podaj nazwisko pracownika, który był świadkiem wypadku. W zgloszeniu popros o sporządzenie dokumetacji powypadkowej.

w swoim zakładzie zgłosiłem przełożonemu o tym wypadku,natomiast zakład w którym uległem wypadkowi nie chce mi wystawić protokółu wypadkowego, a potrzebuje ten protokół do pzu

Sporzadzenie dokumentacji to obowiazek TWOJEGO pracodawcy.

Czyli - to od swojego pracodawcy powinienes otrzymac protokol.

Natomiast pracodawca, na ktorego terenie mial miejsce wypadek MOZE (ale nie musi) sporzadzic dokumentacje powypadkową na wniosek TWOJEGO pracodawcy.

Poczytaj tez TU: http://e-rachunkowosc.pl/artykul.php?view=79

Masz opisaną procedurę oraz to, JAK starac sie o odszkodowanie jednorazowe z ZUS.