wesola28 Posted March 6, 2009 Share Posted March 6, 2009 WitamW dniu 27 lutego w pracy(jestem sprzątaczką)na popołudniową zmianę w trakcie froterowania podłóg z granitu poślizgnęłam się i upadłam.Myślałam że to nic takiego więc nie dzwoniłam do szefostwa(w godzinach wieczornych jestem sama na zakładzie).Nadmienię że świadkiem upadku był mój syn który w tym dniu przyjechał mi pomóc.W weekend biodro coraz bardziej mnie pobolewało.W następnym tygodniu pracowałam od 5 rano więc aby nie zostawiać pracodawcy bez uprzedzenia poszłam normalnie do pracy.Niestety miałam duże problemy z wykonaniem jej gdyż trudno mi było wchodzić po schodach.Zaczekałam więc do godz 9 i powiadomiłam kierowniczkę że w piątek upadłam i chciałam się zwolnić do lekarza gdyż bardzo boli mnie biodro.Niestety nie spisano protokołu wypadkowego.Jestem w trakcie zwolnienia ,bo lekarz uznał że mam silne stłuczenie biodra i kości ogonowej oraz podejrzenie rwy kulszowej.Czy po tygodniu czasu mogę prosić o sporządzenie protokołu wypadkowego i czy mam szansę na uznanie mojej kontuzji jako wypadek przy pracy? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ewania Posted March 7, 2009 Share Posted March 7, 2009 wesola28 wrote:Czy po tygodniu czasu mogę prosić o sporządzenie protokołu wypadkowego i czy mam szansę na uznanie mojej kontuzji jako wypadek przy pracy?Jak najbardziej zgłosić powinnaś. Pracodawca ma obowiazek w ciagu 14 dni od zgloszenia sporzadzic stosowna dokuemntacje powypadkowa.Natomiast - czy jest szansa na uznanie zdarzenia za WPP?Trudno powiedziec, poniewaz nikomu nie zglosilas zdarzenia od razu może byc trudno stwierdzic wiarygodnie, ze Twoja kontuzja miala zwiazek z pracą, czyli w okolicznościach, o ktorych piszesz.To nie znaczy, ze ja w to nie wierze, ale - musisz pamietac, ze to Ty musisz udowodnic, ze bylo tak, jak mowisz. Przedstawic swiadkow lub inne dowody na potwierdzenie swojej wersji....itp. Inaczej - do uznania zdarzenia za WPP moze zabraknac jednego z elementow definicji wypadkowej, czyli zwiazku z praca.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wesola28 Posted March 7, 2009 Author Share Posted March 7, 2009 Bardzo dziękuję za odpowiedź:)Jako jedynego świadka mogę podać syna ale zdaję sobie sprawę że nie jest to najbardziej wiarygodny świadek.Z tym że o jego pomocy w tym dniu informowałam kierowniczkę ,żeby nie było żadnych problemów odnośnie jego pobytu na terenie zakładu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kubakr Posted March 29, 2009 Share Posted March 29, 2009 Miałam zdarzenie w pracy podniosłam karton ok2kg gwałtownym ruchem i poczułam silny ból w lewej łopatce potem zesztywniał mi kark i ścierpła mi lewa ręka. Pierwszej pomocy udzieliła mi pielęgniarkaa pózniej zadzwoniłam po meża który zawiózł mnie na pogotowie. Tam stwierdzono uszkodzenie mięsnia czworobocznego pierwszegostopnia. Na pogotowiu zgłosiłam to jako wypadek w pracy.Czy kwalifikuje się to jako wypadek przy pracy ? Proszę o odpowiedz. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
behapowka Posted March 30, 2009 Share Posted March 30, 2009 Zdarzenie, które miało miejsce podczas wykonywania obowiązków słżbowych spełniające wszystkie elementy definicji wypadkowej ( nagłe zdarzenie, spowodowane przyczyną zewnęrzną, powodujące uraz, które miało związek z pracą) może być zakwalifikowane jako wypadek przy pracy.Wymaga to jednak dokładnego zbadania okoliczności i przycyzn wypadku. Dlatego proszę zdarzenie zgłosić swojemu przełożonemu lub behapowcowi. Po otrzymaniu zgloszenia pracodawca powoła zespół powypadkowy, który dokona prawnej kwalifikacji wypadku. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kubakr Posted March 30, 2009 Share Posted March 30, 2009 właśnie dzisiaj behapowiec do mnie zadzwonił i poprosił o dostarczenie karty informacinej z Odziału Ratunkowego Chirurgii-Urazowej (orginał)do spożądzenia protokółu. Czy musi to byc orginał?Umówił się ze mną w dniu w którym przyjmuje lekarz zakładowy.Jestem ciekawa jaki to kruczek obecnie przebywam na zwolnieniu lekarskim. Na co mam szczególnie uważac przy podpisaniu protokółu powypodkowego.Zgóry Dziękuję za poradę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
behapowka Posted March 30, 2009 Share Posted March 30, 2009 Do dokumentacji powypadkowej wystarczy kserokopia. Oryginał moze być potrzebny do sprawdzenia przez behapowca autentyczności kopii i jej potwierdzenia.Lekarz zakładowy potrzebny być może do wydania opinii odnosnie wykonywanej pracy i jej przyczynienia się do powstania urazu. Jeszcze jedno, jestes na zwolnieniu lekarskim i jesli na zwolnieniu lekarz zaznaczył, że nie możesz chodzić to myśle, że behapowiec nie powinien wzywać Cię do siebie. Przypuszczam, że teraz behapowiec będzie spisywał Twojhe informacje na temat zaistniałego zdarzenia. Doipiero na podstawie tych informacji, informacji ze4branych od świadków oraz opinii lekarza będzie sporządzony protokoł powypadkowy, który przed zatwierdzeniem przez pracodawcę musisz otrtzymać do zapoznania się z jego treścią. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kubakr Posted March 30, 2009 Share Posted March 30, 2009 A tak w ogóle to behapowiec nie chciał ze mną spisac tego protokółu.Powiedział że nie jest to wypadek a wydarzenie po wymianie zdań kazał opisac wydarzenie na pismie łącznie z podaniem świadków. Opisałam całe zdarzenie podałam swiadków zaznaczam że jest monitoring najbardziej wiarygodny opis wydarzenia.Czy behapowiec ma prawo odmówic spisania protokółu. Dziękuje z góry Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
behapowka Posted March 30, 2009 Share Posted March 30, 2009 Skoro zdarzenie było zgloszone to pracodawca ( zespół powypadkowy) ma obowiązek ustalic okoliczności i przyczyny wypadku i sporządzić protokół powypadkowy, w którym dokona prawnej kwalifikacji wypadku.Zespół powypadkowy ( behapowiec+ SIP lub przedststawiciel załogi) nie może odmówić sporządzenia dokumentacji.Skoro behapowiec tski mądry i z góry wie, że nie jest to wypadek przy pracy to niech to zapisze w protokole powypadkowym. Tylko trzeba pamiętać, że nie uznanie wypadku przy pracy wymaga uzasadnienia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts