barbara196426 Opublikowano 25 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2008 W czerwcu ub.roku miałem wypadek w pracy,zostałem uderzony hakiem od suwnicy w głowę.Miałem lekki wstrząs mózgu,bez pęknięć czaszki,leczyłem się jakiś czas i byłem na zwolnieniu lekarskim.Teraz często mam bóle głowy,zawroty itp,itd.nadal jestem pod opieką neurologa.Złożyłem dokumenty do ZUS o odszkodowanie(dokumenty były wypełnione przez BHP jako wypadek przy pracy)ale ZUS odmówił mi wypłaty odszkodowania.Po moim odwołaniu się również dostałem odmowę.Czy warto odwoływać się do Sądu o odszkodowanie,bo sam już nie wiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablosko88 Opublikowano 25 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2008 WitamJestem tutaj pierwszy raz i mam nadzieję ze mi pomożecie a mianowicie mam taką sprawę podczas pracy złamałem palca wszystko ok rechabilitacja byla no i dostałem wezwanie na komisje lekarska do ZUS-u. Niezastanawiając się pojechałem tam lekarz orzecznik przyjoł mnie bezproblemowo i za złamanie palca stwierdził mi 2% uszczerbku na zdrowiu i teraz moje pytanie za zwrot kosztów otrzymałem pieniązki a z odszkodowania nie w poniedziałek mija juz 2 tygodnie a tu nic wiec powiedzcie mi co ja mam teraz robic czy wogle cos dostane czy nie prosze o pomoc i czy ktos wie ile sie dostaje za 2% bylo to złamanie palca wraz z rechabilitacja pozdrawiam Paweł !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ewania Opublikowano 25 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2008 Spokojnie.Czy dostales juz pisemną decyzję z ZUS o przyznaniu odszkodowania? Musisz na nią poczekac, a w slad za decyzją przyjdą pieniązki."W okresie od 1 kwietnia 2008 r. do 31 marca 2009 r. kwoty jednorazowych odszkodowań z tytułu wypadku przy pracy lub choroby zawodowej wynoszą: * 538 zł za każdy procent stałego lub długotrwałego uszczerbku na zdrowiu " Czyli mozesz spodziewac sie 538 x 2 = 1076 zł (bo 2 % uszczerbku ustalono). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablosko88 Opublikowano 27 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2008 dostałem od lekarza takie orzeczenie na formacie A4 że mam 2% uszczerbku na zdrowiu itp a ile dokładnie sie na to czeka pozdrawiamPaweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ewania Opublikowano 27 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2008 Nie wiem, mysle, ze ok 2 tygodni. Jesli minelo juz wiecej to zadzwon do ZUSu i spytaj sie czy pieniadze przyjda poczta czy masz sam sie do nich zglosic czy jak?Musisz spytac u źródła czyli w ZUSie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablosko88 Opublikowano 27 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2008 Jeszcze troche poczekam bo 2 tygodnie mijaja w poniedziałek ale z góry bardzo ci dziekuje za pomoc pozdrawiamPaweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
behapowka Opublikowano 28 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2008 pablosko88 wrote:dostałem od lekarza takie orzeczenie na formacie A4 że mam 2% uszczerbku na zdrowiu itp a ile dokładnie sie na to czeka pozdrawiamPawełEwania wrote:Nie wiem, mysle, ze ok 2 tygodni. Jesli minelo juz wiecej to zadzwon do ZUSu i spytaj sie czy pieniadze przyjda poczta czy masz sam sie do nich zglosic czy jak?Musisz spytac u źródła czyli w ZUSie:)Dziennik Ustaw z 2002 r. Nr 234 poz. 1974 ROZPORZĄDZENIEMINISTRA PRACY I POLITYKI SPOŁECZNEJ w sprawie szczegółowych zasad orzekania o stałym lub długotrwałym uszczerbku na zdrowiu, trybu postępowania przy ustalaniu tego uszczerbku oraz postępowania o wypłatę jednorazowego odszkodowania.§ 5. Zakład ustala, w ciągu 7 dni od dnia otrzymania wniosku, termin badania ubezpieczonego przez lekarza orzecznika.Natomiast wypłata odszkodowania następuje w ciągu 30 dni od dnia wydania decyzjiUSTAWA z dnia 30 października 2002 r. o ubezpieczeniu społecznym z tytułu wypadków przy pracy i chorób zawodowych. (D.U.02.199.1673 ze zmianami))Art. 15. 1. Przyznanie lub odmowa przyznania jednorazowego odszkodowania oraz ustalenie jego wysokości następuje w drodze decyzji Zakładu.2. Decyzję, o której mowa w ust. 1, z zastrzeżeniem art. 6 ust. 4, Zakład wydaje w ciągu 14 dni od dnia:1) otrzymania orzeczenia lekarza orzecznika;2) wyjaśnienia ostatniej okoliczności niezbędnej do wydania decyzji.3. Jeżeli w wyniku decyzji zostało ustalone prawo do jednorazowego odszkodowania oraz jego wysokość, Zakład dokonuje z urzędu wypłaty odszkodowania w terminie 30 dni od dnia wydania decyzji.4. Od decyzji przysługuje odwołanie w trybie i na zasadach określonych w przepisach o systemie ubezpieczeń społecznych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ewania Opublikowano 28 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2008 Dziękuję, behapówka.I mamy jasnosc - ZUS ma czas 30 dni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablosko88 Opublikowano 28 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2008 to teraz juz wszystko jasne troche sie martwilem poniewaz za przejazd mi zwrocili po kilku dniach a na wyplate odszkodowania musze czekac miesciac no coz dziekuje wam za pomoc pozdrawiamPaweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teresa40 Opublikowano 16 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2008 dzis bylam na komisji lekarskiej w zwiazku z wypadkiem w pracy i lekarz orzecznik nic mi nie powiedzial czy mam jakis uszczebek czy nie prosze mi powiedziec ile czeka sie na decyzje jaki jest uszczerbek dzieki za odpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alakali Opublikowano 26 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2008 Ja czekam już m-c od złozenia wniosku o ustalenie uszczerbku na zdrowiu.W poniedziałek chyba zadzwonie do zus ,bo tym razem chyba przegięli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alakali Opublikowano 26 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2008 Ewania wrote:Dziękuję, behapówka.I mamy jasnosc - ZUS ma czas 30 dni. Ewania ,mam zamiar od stycznia dalej rehabilitować nogę.Obecnie od 1,5 m-ca już pracuję.Czy chorobowe powinno być 100 czy 80 %? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ewania Opublikowano 27 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2008 Alakali - Jesli lekarz na zwolnieniu (druk ZLA) wpisze odpowiedni symbol (ze zwolnienie ma zwiazek z poprzednimi, czyli tymi, ktore byly w wyniku WPP) - to "chorobowe" bedzie platne 100%. Ale dopilnuj, zeby lekarz to zaznaczyl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
behapowka Opublikowano 28 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2008 teresa40 wrote:dzis bylam na komisji lekarskiej w zwiazku z wypadkiem w pracy i lekarz orzecznik nic mi nie powiedzial czy mam jakis uszczebek czy nie prosze mi powiedziec ile czeka sie na decyzje jaki jest uszczerbek dzieki za odpowiedzUSTAWA z dnia 30 października 2002 r. o ubezpieczeniu społecznym z tytułu wypadków przy pracy i chorób zawodowych. (D.U.02.199.1673 ze zmianami)Art. 15. 1. "Przyznanie lub odmowa przyznania jednorazowego odszkodowania oraz ustalenie jego wysokości następuje w drodze decyzji Zakładu.2. Decyzję, o której mowa w ust. 1, z zastrzeżeniem art. 6 ust. 4, Zakład wydaje w ciągu 14 dni......." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teresa40 Opublikowano 1 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2009 dzieki u mnie sie wyjasnilo na 6 stycznia mam komisje ciag dalszy a tamto to bylo sprawdzenie l-4 dzieki za odpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
behapowka Opublikowano 4 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2009 Jakie uzasadnienie odmowy podał ZUS? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbara196426 Opublikowano 4 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2009 W obydwu przypadkach napisano:zgodnie z art.11 ustawy jednorazowe odszkodowanie przysługuje ubezpieczonemu,który wskutek wypadku przy pracy lub choroby zawodowej doznał stałego lub długotrwałego uszczerbku na zdrowiu,wobec powyższego odmawia sie wypłaty odszkodowania,ustalając 0% uszczerbku.Nie mogę się z tym zgodzić,ponieważ uważam,że skutki tego wypadku pozostały.Wcześniej nigdy nie skarżyłem się na jakiekolwiek bóle czy różne inne dolegliwości głowy.Nie wiem dlaczego komisja wyciągnęła mi dokumenty z przed ponad 10 lat temu,że miałem wypadek(no bo miałem),ale "co ma piernik do wiatraka"?Czyżby w Zus-ie wypadek można mieć raz w życiu?A w ogóle to behapowiec bardzo się pieklił,żebym zakończył leczenie i wysyłał papiery do ZUS,a ja nierozważny go posłuchałem i ciekawe czy właśnie tym sobie nie zaszkodziłem?Śliczne dzięki za informacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
behapowka Opublikowano 5 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2009 Z uzasadnienia wynika, że orzecznicy nie dopatrzyli się uszczerbku na zdrowiu. Jeśli nie ma uszczerbku - nie ma odszodowania. Myslę, że waerto próbować nic nie teacisz a zyskać możesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
talina76 Opublikowano 2 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2009 Witam serdecznie potrzebuje pomocy miałam wypadek w pracy szklanka wyślizgnęła mi się z ręki i spadła na podłogę i dno odbiło się i uderzyło w nogę byłam na zwolnieniu prawie cały miesiąc ponieważ rana trudno się goiła. wypadek był w lipcu a do dzisiaj nie mogę dobrze chodzić. Lekarz na komisji orzecznictwa o uszczerbku na zdrowiu nie stwierdził żadnych powikłań nawet na zdjęciu RTG jest jakieś obce ciało ale lekarz stwierdził że tam nic nie ma i nie otrzymałam odszkodowania. po wizycie u specjalisty okazało się że od 4 miesięcy mam odłamek szkła w nodze i konieczny jest zabieg aby to usunąć.Czy mam pisać odwołanie do ZUS-u od tej decyzji? a lekarz który prowadził moją komisję nie był ani chirurgiem ani ortopedę tylko neurologiem pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur1 Opublikowano 2 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2009 A nie minął termin odwołania ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gonia998 Opublikowano 25 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2010 Witam mam pytanie i mysle ze ktos pomoze mi uzyskac odpowiedz,czy jest mozliwe uzyskanie wczesniejszej czesciowej wyplaty odzkodowania na poczet kosztow leczenia po wypadku w pracy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
griszo Opublikowano 26 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2010 Nie istnieje coś takiego jak wcześniejsza wypłata odszkodowania, odszkodowanie naliczane jest na podstawie procentowego uszczerbku na zdrowiu , nikt nie bierze pod uwagę kosztów leków i innych medycznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marta J. Opublikowano 26 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2020 Cześć. Mój chłopak miał wypadek przy pracy. Pracuje na magazynie i potrącił go inny pracownik jadący wózkiem widłowym. Upadł na twarde podłoże i doznał wstrząśnienia mózgu i złamania przedramienia. Konieczna była operacja. Niedługo zakończy się leczenie. Wydaliśmy masę pieniędzy na leki, rehabilitację i dojazdy do lekarzy. Czy oprócz jednorazowego odszkodowania z ZUS możemy się starać o zwrot tych kosztów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Izabela Praska Opublikowano 27 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2020 Witam serdecznie, w pierwszej kolejności wspomnę, że warto sprawdzić, czy w zdarzeniu można odnaleźć winę pracodawcy np. operator wózka widłowego nie miał na niego uprawnień. Radzę zapoznać się ze swoim protokołem BHP i w rubryce "przyczyny wypadku" sprawdzić, czy wskazano winę pracodawcy - jeśli tak, to Pani chłopak mógłby się starać również o odszkodowanie uzupełniające z OC pracodawcy i wnosić o zwrot kosztów leczenia, rehabilitacji i dojazdów. Do do uzyskania jednorazowego odszkodowania z ZUS, to przyznawane jest świadczenie za procent trwałego uszczerbku na zdrowiu. Niestety nie ma możliwości uzyskania zwrotu poniesionych kosztów związanych z urazem. Po zakończonym leczeniu i otrzymaniu druku OL-9 Pani chłopak powinien złożyć wniosek do ZUS o wypłatę jednorazowego odszkodowania. W przeciągu 7 dni zostanie ustalony termin badania u lekarza orzecznika, który powinien określić procent uszczerbku na zdrowiu. Od chwili otrzymania tej opinii poszkodowany ma 2 tygodnie na odwołanie. Po 2 tygodniach ZUS powinien wydać decyzję i wypłacić świadczenie do 30 dni. Wysyłam Pani link do artykułu w temacie urazów przedramienia - można tam sobie sprawdzić jaki mniej więcej uszczerbek powinien przysługiwać za taki uraz. Polecam też lekturę naszego Vademecum poszkodowanego po wypadku w pracy. Dowiedzą się Państwo z niego więcej o uzyskaniu odszkodowania z ZUS. W razie dalszych pytań zapraszam do kontaktu poprzez wysłanie zgłoszenia albo odpowiedź na forum. Pozdrawiam, Izabela Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi