Jump to content
Forum Odszkodowania

Wzrost składki po kolizji

85DanielS
 Share

Recommended Posts

Witam wszystkich!

Mam takie pytanie: Czy możliwe jest naliczenie składki 160% po kolizji?

Jestem od ponad roku ubezpieczony w Allianz, od samego początku miałem +30%,

ale wydaje mi sie że po roku powinni mi dać zniżkę za kontynuacje czy coś...

Niestety miałem kolizje i niewiem jakim cudem naliczyli mi 160% składki (ok. 2000Zł !!!),

za samochód o pojemności 1.6...

Byłbym wdzięczny gdyby ktoś mógł mi wytłumaczyć jak to sie nalicza i ewentualnie jeśli z czymś mnie oszukli (bo tak sie czuje) to poinformować mnie z czym...

Z góry dziękuje za odpowiedzi.

Pozdrawiam!

skoro na starcie miałeś +30%, to albo jesteś "małolat" albo miałeś szkodową przeszłość.

Po roku zniżkę można dostać, jeśli ten rok był bezszkodowy. Jak widać nie był i teraz karą (bądź formą odstraszenia) jest wysoka podwyżka (wg mnie działanie jak najbardziej prawidłowe - jesteś szkodowy, wiec po co trzymać takiego Klienta).

85DanielS wrote:
...jeśli z czymś mnie oszukli (bo tak sie czuje) to poinformować mnie z czym...
Nie oszukali - składki OC i tabele bonus-malus każde TU ma swoje.

Czyli po prostu specjalnie tak jest to wymyślone żeby odstraszyć klientów na których nie zarobią...

Dziękuje za odpowiedź!

85DanielS wrote:

wydaje mi sie że po roku powinni mi dać zniżkę za kontynuacje czy coś...

Coś tam, coś tam...- jak mawia pani poseł Kruk. Zniżka za kontynuację a zniżka za bezszkodowy przebieg to dwie różne sprawy.Musisz sie liczyć z tym, że jeżeli zaczynałeś od +30% to już wcześniej coś tam, coś tam było. A skoro i teraz szkoda, to już masz maksymalną zwyżkę u wszystkich: 160%. Ale pociesz się, że to już mnaksymalna ustawowa granica.

• 2 weeks later...

Jeśli chodzi o Allianz, to +30% zwyżki jest za wiek poniżej 26 roku życia. Jeśli w ciągu pierwszego lub drugiego roku przydarzyła Ci się szkoda, to w kolejnym roku obowiązuje cię stawka zaostrzona, czyli 160% stawki podstawowej. Gdybyś miał więcej niż jedną szkodę w pierwszym roku, to wskoczyłbyś na stawkę podwyższoną zaostrzoną, czyli 260% stawki podstawowej. Tak to wygląda w Allianz.

Pozdrawiam