Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

wypadek w sklepie - odszkodowanie

kasia78
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Nazywam się Kasia. Wczoraj byłam z moją 5 letnią córką na otwarciu nowego centrum handlowego w moim mieście. Podczas gdy jechałam ruchomymi schodami na piętro mniej więcej w połowie drogi straciłem równowagę i spadłam z tych schodów plecami do tyłu na sam dół. W trakcie tego spadania uderzyłam się w tył głowy i bardzo mocno w kolano. Na szczęście podczas upadku w ostatniej chwili puściłam córeczkę, którą trzymałam za rękę (w przeciwnym razie spadła by razem ze mną).

Nie umiałam się podnieść ponieważ schody cały czas były włączone. Dopiero po chwili ochrona sklepu wyłączyła te schody i pomogła mi podnieść się. Córka w szoku zaczęła płakać bo wyglądało to bardzo strasznie. Sama przewróciła się i upadła na łokieć. Nie zauważyłam nawet kiedy. Miałam wrażenie, że te schody poruszają się zbyt szybko.

Ochrona wezwała pogotowie, które zabrało mnie na chirurgię. Przeswietlono mi kolano. Na szczęście nie było złamania tylko bardzo mocno potłuczone, zakrwawione i opuchnięte.

W związku z całym tym zdarzeniem chciałam dowiedzieć się czy należy mi się jakieś odszkodowanie z tego tytułu? Jeśli tak to proszę poradzić mi co muszę zrobić i gdzie to załatwić.

Z góry dziękuję za poradę

Kasia

przede wszystkim w przypadku odszkodowania nalezy dowiesc wine zarządcy obiektu. Piszesz, ze jechalas schodami i przewrocilas sie do tylu. Szczerze mowiac srednio tu widze wine zarządcy:)

Jakby schody sie nagle zatrzymaly, nie wiem, zrobily jakis zryw nagly, nagly wstrzas, to jak najbardziej, jesli nie, to bedzie ciezko cos dowiesc.

Jesli jednak uwazasz, ze to wina sklepu i jestes zdecydowana walczyc o pieniadze, to w takim razie jak najbardziej proboj. Idz do biura centrum handlowego i tam sie dowiesz gdzie maja polise i jej numer. Tam pewnie tez bedziesz mogla zlozyc roszczenie.

Uprzedzam jednak, iz prawie na 100 % w centrum jest monitoring i raczej schody tam beda, ubepieczalnia na pewno zabezpieczy nagranie i jesli nie bedzie na nagraniu zadnego "zaciecia", czy innego dziwnego dzialania schodow, to bedzie ciezko.

Mozesz sprobowac swojej wersji, ze jechaly za szybko, trzymaj sie tej wersji, ale jak nie bylo innych zdarzen na tych schodach w danym dniu, to latwo to zbija. No ale jesli masz taka wersja, to trzymaj sie jej do konca.

Mozna probowac tez walczyc, ze ochrona za pozno wylaczyla schody i wtedy tez nabawilas sie obrazen, ale dalej uwazam, ze beda sie starali wykazac, ze nie z ich winy sie na schodach przewrocilas, wiec w tym wypadku nie z ich winy masz te obrazenia. Innymi slowy uwazam, ze bedzie ciezko.

Najlepiej jakbys miala jakis swiadkow, ze schody zachowaly sie "dziwnie" w tym momencie, jak sie przewrocilas.

Bo to, ze jechalas i sie przewrcilas po prostu, to dla mnie slabe dowodzenie faktu zasadnosci roszczenia:)

Szczerze mówiąc już wchodząc na schody traciłam równowagę i po chwili przewróciłam się na nich. I wydje mi się że dojechałam do połowy bo póżniej próbując wstawć nie mogłam sie podnieść z nich bo leżałam głową w dół a podnosząc sie ciagle spadałam w dół. Dopiero po chwili ochrona wyłączyła schody i pomogła mi wstać. To wszystko tak szybko sie działo ze nawet nie wiem kiedy dostałam obrażeń kolana. Dopiero po chwili zobaczyłam że spodnie miałam rozdarte i ze z kolana leciała krew i że było potłuczone.Zresztą dopiero po chwili zeszłam ze schodów bo tak bardzo bolało mnie to kolano.Nie ukrywam że do tej pory mam ból i trudności z poruszaniem się. Każdy ruch sprawia mi ból. Nawet nie wiem co działo sie z córka bo leżałam głową w dół. Dopiero pózniej zobaczyłam że córka ma siniaka na łokciu i na kolanie. Ludzie którzy przygladali sie zdarzeniu mówili że te schody się za szybko poruszają. Jedna z pań która podeszła do mnie żeby zobaczyć moje kolano (a była to podobno pilęgniarka która przyszła na zakupy) powiedziała że moje kolano wyglada strasznie i że powinnam jechać do szpitala na chirurgię. I ona też powiedziała że widziała jak spadałam i powiedziała ochronie że schody za szybko się poruszają. Dowiedziałam sie też że nie ma tam monitoringu. Proszę mi teraz powiedzieć co mam teraz w tej sytuacji zrobić ? Czy powinnam zgłosić to u właściciela sklepu czy zrobic tak jak napisane jest wyżej żeby poprosić o informacje gdzie maja polisę i numer ? I co będzie mi jeszcze potrzebne ? Cz potrzebna mi będzie obdukcja kolana ?

• 2 lata później...

szadi83 wrote:

Witam mam pytanie, otóż dzisiaj mojemu znajomemu zdarzyła się dziwna sytuacja - w sklepie z wysokości kilku metrów - nie wiem dokładnie ilu ale ok 6 m może więcej spadły mu na głowę węże ogrodowe, uderzenie nie było lekkie i go zamroczyło, po chwili na miejsce przyjechała karetka,po badaniach lekarz stwierdził, że kolega musi nosić kołnierz usztywniający. Najbardziej irytujące było to, że jakiś "pajac" tego nie zabezpieczył a potem miał czelność zarzucać kumplowi, że ten udaje Chciałbym się dowiedzieć o jaką kwotę zadośćuczynienia można się starać ?

bolek0911 wrote:
Witam mam takie pytanko:) proszę o pomoc.
Mianowicie będąc w sklepie Carrefour na zakupach oglądałem hantle (20kg) i podnosząc ja do góry żeby sprawdzić czy ciężar jest wystarczający jaki oczekuje.
Ciężary z jednej strony zsunęły sie z drążka i spady mi na nogę w wyniku czego pękł mi paznokieć i kość u dużego palucha, na hantli było zabezpieczenie które widziałem ale widocznie nie było dobrze przykręcone.Dodam jeszcze ze po tym zdarzeniu przyszedł ochroniarz zadzwonił po karetkę którą pojechałem do szpitala. Czy i w jaki sposób mogę domagać sie odszkodowania? bardzo proszę o odpowiedz lub kontakt gg 6282877