biber Posted March 14, 2009 Share Posted March 14, 2009 W styczniu zostałem zwolniony z pracy ,a dalej przebywam na św.rechabilitacyjnym,to czy po zakonczeniu tego św. mogę ubiegać się o rentę z zus i czy wystarczy złożyć do zus druk N-9 czy również muszę równiez mieć jakieś dokumenty które wypełnia pracodawca skoro już nie jestem pracownikiem(nie chodzi mi o protokół wyp.)dziękuję... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
behapowka Posted March 14, 2009 Share Posted March 14, 2009 Do wniosku o przyznanie renty należy dołączyć:- zaświadczenie o stanie zdrowia, wydane przez lekarza prowadzącego leczenie,- druk ZUS N-10 wypełniony przez zakład pracy,- dokumenty potwierdzające przebyte okresy składkowe i nieskładkowe,-zaświadczenie o wysokości wynagrodzenia wystawione przez zakład pracy druk - Rp-7. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
biber Posted March 14, 2009 Author Share Posted March 14, 2009 Ok.Ale czy ja muszę dołączyc te dokumenty skoro już nie jestem pracownikiem tej firmy a relacje z pracodawcą są naganne i wyjechał on zagranicę????? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
behapowka Posted March 14, 2009 Share Posted March 14, 2009 Wniosek o rente musisz napisać sam.do wniosku dołąćzasz druki: ZUS N-10 (dotyczy wywiadu zawodowego) i to niestety musi wypełnić zaklad pracy. Zaświadczenie z zakładu pracy o zarobkach (druk ZUS Rp-7); tutaj ZUS dopuszcza możliwość dokumentowania wysokości wynagrodzenia legitymacją ubezpieczeniową lub zaświadczeniami z archiwum, dokumenty potwierdzające okresy składkowe i nieskładkowe. Może się zdarzyć, że orzecznik - stwierdzi, że jesteś zdrów i nadajesz się do pracy, a ty jesteś innego zdania, możesz odwołać się do komisji lekarskiej przy ZUS-ie. W ciągu dwóch tygodni od dnia doręczenia orzeczenia musisz pisemnie zwrócić się do swojego oddziału ZUS-u ze sprzeciwem względem orzeczenia i poprosić o wyznaczenie terminu przed komisją lekarską. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts