Jump to content
Forum Odszkodowania

jakie dokmenty o rentę z ZUS???

biber
 Share

Recommended Posts

W styczniu zostałem zwolniony z pracy ,a dalej przebywam na św.rechabilitacyjnym,to czy po zakonczeniu tego św. mogę ubiegać się o rentę z zus i czy wystarczy złożyć do zus druk N-9 czy również muszę równiez mieć jakieś dokumenty które wypełnia pracodawca skoro już nie jestem pracownikiem(nie chodzi mi o protokół wyp.)dziękuję...

Do wniosku o przyznanie renty należy dołączyć:

- zaświadczenie o stanie zdrowia, wydane przez lekarza prowadzącego leczenie,

- druk ZUS N-10 wypełniony przez zakład pracy,

- dokumenty potwierdzające przebyte okresy składkowe i nieskładkowe,

-zaświadczenie o wysokości wynagrodzenia wystawione przez zakład pracy druk - Rp-7.

Ok.Ale czy ja muszę dołączyc te dokumenty skoro już nie jestem pracownikiem tej firmy a relacje z pracodawcą są naganne i wyjechał on zagranicę?????

Wniosek o rente musisz napisać sam.

do wniosku dołąćzasz druki: ZUS N-10 (dotyczy wywiadu zawodowego) i to niestety musi wypełnić zaklad pracy.

Zaświadczenie z zakładu pracy o zarobkach (druk ZUS Rp-7); tutaj ZUS dopuszcza możliwość dokumentowania wysokości wynagrodzenia legitymacją ubezpieczeniową lub zaświadczeniami z archiwum, dokumenty potwierdzające okresy składkowe i nieskładkowe.

Może się zdarzyć, że orzecznik - stwierdzi, że jesteś zdrów i nadajesz się do pracy, a ty jesteś innego zdania, możesz odwołać się do komisji lekarskiej przy ZUS-ie. W ciągu dwóch tygodni od dnia doręczenia orzeczenia musisz pisemnie zwrócić się do swojego oddziału ZUS-u ze sprzeciwem względem orzeczenia i poprosić o wyznaczenie terminu przed komisją lekarską.