Jump to content
Forum Odszkodowania

Do behapówki-biber

biber
 Share

Recommended Posts

Ok,dzięki ale martwi mnie jedna rzecz czy ja muszę do tego wniosku o odszkodowanie koniecznie dołączyc te dokumenty z zakładu pracy ,skoro juz od stycznia nie jestem pracownikiem a pracodawca unika wszelkiego kontaktu ze mną i przebywa za granica ,a firma już nie istnieje.??????

Chodzi mi i o jedno i o drugie tylko nie bardzo wiem jak się za to zabrać więc proszę CIę o pomoc.Może dokładnie wyjaśnię:

Swiadczenie rechabilitacyjne konczy mi śię 11.04.2009r,złożyłem wniosek o przedłużenie wobec tego pytania:

1-czy już teraz mogę ubiegać się o rentę czy muszę przebywać 12 m.na św.rechabilitacyjnym i dopiero składać ?

2-jężeli nie zostanie mi przedłużone św. to mogę składać wniosek o odszkodowanie?

Dziękuję....

Skoro zlożyłeś wniosek o przedłuzenie świadczenia rehabilitacyjnego, to myślę, że jesli orzecznik nie przedłuży swiadczenia możez starac się o rentę. nie otrzymasz jednoczesnie świadczenia rehabilitacyjnego i renty.

Skierowanie na rentę i tak wystawia lekarz - pytanie czy ci wystawi.

Wczesniej pisałeś, ze lekarz twierdzi iz możesz sie przekwalifikować i pracować nadal. W takiej sytuacji możesz starać się o rentę szkoleniową.

Aby uzyskać prawo do renty szkoleniowej musisz złożyć wniosek o rentę z tytułu niezdolności do pracy w związku z wypadkiem przy pracy.

Do wniosku (formularz ZUS Rp-1) należy dołączyć kwestionariusz dotyczący okresów składkowych i nieskładkowych (formularz ZUS Rp-6), świadectwa pracy i inne dokumenty potwierdzające okresy składkowe i nieskładkowe oraz dokumenty, na podstawie których ZUS będzie mógł ustalić podstawę wymiaru (m.in. zaświadczenie o zatrudnieniu i wynagrodzeniu - druk ZUS Rp-7).

Do wniosku należy dołączyć również zaświadczenie o stanie zdrowia (druk ZUS N-9) i wywiad zawodowy (druk ZUS N-10- wypełnia pracodawca), a także protokół ustalenia okoliczności i przyczyn wypadku przy pracy.

Jeżeli lekarz orzecznik, orzeknie, że jesteś niezdolny do pracy w związku z wypadkiem przy pracy, a przekwalifikowanie zawodowe jest celowe, wówczas ZUS przyzna prawo do renty szkoleniowej.

ZUS informuje powiatowy urząd pracy o przyznaniu renty szkoleniowej, a zainteresowany jest powiadamiany przez urząd o terminie szkolenia.

Renta przysługuje przez okres sześciu miesięcy. Na wniosek starosty jej wypłata może ulec przedłużeniu maksymalnie do 30 miesięcy.

Wysokość renty szkoleniowej w związku z wypadkiem przy pracy wynosi 100 proc. podstawy wymiaru.

O odszko9dowanie z ZUS można się starać po zakonczeniu leczenia i rehabilitacji.

Jesli świadczenie rehabilitacyjne nie zostanie przedłżone wówczas można starać się o odszkodowanier. Na zaświadczeniu o stanie zdrowia N9 lekarz prowadzący leczenie musi wpisać, że leczenie i rehabilitacja zakończona.

DZIĘKUJĘ_Ale o tym że nadaje śie do pracy twierdzi lekarz orzecznik z ZUS ,który chyba nie czyta w ogóle dokumentów z których wynika że jestem nie zdolny do pracy.I z tego co zauważyłem jego bardziej interesowały moje blizny i tatuaże niż choroba oraz "ciekawe"stwierdzenie jest pan młody znajdzie pan pracę.To znaczy że jego moja choroba nie interesuje tylko to czy jest możliwosć zatrudnienia czy nie????.(to tak na marginesie)

No i nadal mnie nurtuje jedna rzecz,otóz jeżeli lekarz orzecznik zakonczy ,nie przedłuży mi św.rechabilitacyjnego a lekarz prowadzący nie zakonczy leczenia to co wtedy??Zostanę bez środków do życia,bo z tego co mi lekarz orzecznik Zus sugerował ostatnio to ja śię nadaję do pracy a przecież nie jest on jasnowidzem i nie może przewidzieć jak moja choroba się rozwija.No więc jeżeli on uzna że nadaję się do pracy a lekarz prowadzący odwrotnie to czy żus automatycznie przyznaję rentę szkoleniową.Bardzo dziękuję za odpowiedzi...

Jeżeli lekarz orzecznik, orzeknie, że jesteś niezdolny do pracy w związku z wypadkiem przy pracy, a przekwalifikowanie zawodowe jest celowe, wówczas ZUS przyzna prawo do renty szkoleniowej.