kulo Posted March 14, 2009 Share Posted March 14, 2009 Ponad rok temu uległam wypadkowi przy pracy.Pracodawca uznał wypadek.Lekarz orzecznik ZUS w dniu 30.04.2008r. wydał decyzję, w której ustalił procent uszczerbku na zdrowiu spowodowanego skutkiem wypadku przy pracy w stopniu 0,0%.Złożyłam odwołanie, Komisja Lekarska ZUS w dniu 13.06.2008r.podtrzymała decyzję lekarza orzecznika.Złożyłam odwołanie od decyzji ZUS do Sądu.Sąd powołał biegłego z zakresu medycyny sądowej w zakresie ustalenia stopnia długotrwałego uszczerbku na zdrowiu jakiego doznałam w wyniku wypadku.Biegły ustalił 5% uszczerbek na zdrowiu.Sąd wydał wyrok 30.12.2008r. przyznając mi 5% uszczerbek na zdrowiu. ZUS nie złożył apelacji.ZUS wydał w dniu 13.02.2009r. decyzję w której przyznał mi jednorazowe świadczenie z tytułu wypadku przy pracy w wys.5%.Świadczenie zostało mi wypłacone w dniu 25.02.2009r. Czy należą mi się odsetki za okres wydania pierwszej negatywnej decyzji ZUS tj. od 30.04.2008r. do dnia wypłaty świadczenia tj.25.02.2009r. Bardzo proszę o pomoc.Zdaniem ZUS brak jest podstaw prawnych do wypłaty odsetek za zwłokę.Czy mogę się starać o odsetki,co mam robić?Dziękuję. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BeatkaK Posted April 30, 2009 Share Posted April 30, 2009 Nie jestem pewna ale wydaje mi się ze ZUS nie musi wypłacić odsetek za zwłokę od momentu pierwszej negatywnej decyzji. Ale taka informacja powinna się znależć w decyzji Sądu , co postanowiono. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
behapowka Posted April 30, 2009 Share Posted April 30, 2009 Moim zdaniem Nie ma podstaw aby ZUS musiał wypłacać odseytki.Art. 15. 1. "Przyznanie lub odmowa przyznania jednorazowego odszkodowania oraz ustalenie jego wysokości następuje w drodze decyzji Zakładu." Taką decyzję ZUS wydał - nie przyznał odszkodowania Art 15. 3. Jeżeli w wyniku decyzji zostało ustalone prawo do jednorazowego odszkodowania oraz jego wysokość, Zakład dokonuje z urzędu wypłaty odszkodowania w terminie 30 dni od dnia wydania decyzji. W związku z Decyzją ZUS odszkodowanie nie przysługiwało, n a więc nie ma mowy o odsetkach. Art. 15.4. Od decyzji przysługuje odwołanie w trybie i na zasadach określonych w przepisach o systemie ubezpieczeń społecznych.Odwoływałeś się, sąd okreslił 5 uszczerbek na zdrowiu. ZUS wydał decyzję 13.02.2009r. i wypłacił odszkodowanie 25.02.2009r. a więc nie przekroczył terminu 30 dni od dnia wydania decyzji do dnia wypłaty. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Waclaw Posted May 5, 2009 Share Posted May 5, 2009 WitamKoleżanka behapówka jest w błędzie, ponieważ wyrok sądu zmienia decyzję ZUS z dnia 30.04.2008, to że została wydana ponowna decyzja ZUS nie zmienia postaci rzeczy, że świadczenie należało się po pierwszej komisji lekarskiej ZUS.Bardzo ważne jest to jaką specjalizację miał lekarz przeprowadzający badanie - czy jego kwalifikacje były zgodne ze schorzeniem do którego badania przystąpił.Specjalizację można łatwo sprawdzić w internecie na OIL.Odnośnie odsetek zbierz dokumenty i o ile nie jest za późno kieruj sprawę do sądu o odsetki.Zgodnie z kc ubezpieczyciel powinien wypłacić świadczenie w ciągu 30 dni od zgłoszenia szkody, w tym przypadku można przyjąć ten termin jako 30 dni od pierwszej komisji lekarskiej.Licząc od tego dnia ubezpieczyciel popada w zwłokę i od tego terminu powinny być naliczane odsetki.Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts