jmman Opublikowano 16 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2009 Wypadek drogowy nastąpił nie z mojej winy, sprawca ubezpieczony w Hestii.Rzeczoznawca wycenił wartość pojazdu sprzed zdarzenia na 16,5 tys. a wartość naprawy na 19tys.(stosując części oryginalne) i uznał szkodę całkowitą.Jak rozumiem mam jednak prawo naprawiać samochód do kwoty nie przekraczającej tych 16,5tys. Serwis, do którego wstawiłem auto sporządził kosztorys naprawy i wycenił ją na 13tys. (zamienniki, używki nie wnikam, auto z 97r.). TU odrzuciło jednak powyższy kosztorys i dalej uznaje szkodę całkowitą. Nie podano żadnego uzasadnienia.Co powinienem w takiej sytuacji zrobić? Pisać odwołania? Czy mam rację z punktu widzenia kodeksu cywilnego i ew. decyzji sądu, że przysługuje mi możliwość naprawy samochodu do jego wartości rynkowej, niezależnie od tego jakie części są stosowane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo_1st Opublikowano 17 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2009 oczywiscie masz prawo naprawic do wartosci, ja to zrobisz Twoja sprawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi