krzysted Posted March 17, 2009 Share Posted March 17, 2009 witam serdecznie23lutego mialem wypadek przy pracy. pracuje w stolarni i obcialem sobie 1cm palca III lewej reki czyli nie caly paznokiec. wypadek zostal zgloszony pracodawcy a mnie odwieziono do szpitala w szpitalu zalozono 4szwy i zerwano mi reszte paznokcia. tydz pozniej musialem stawic sie do spisania protokolu wypadkowego spisalismy wszystko i niby juz jest dobrze.a dzis dzwoni do mnie majstrowa ze brakuje jakiejs karty od lekarza ktora musi zalaczyc abym mogł otrzymywac zasiłek chorobowy. nie wiem o co chodzi bo nic nie dostalem od lekarza z wyjatkiem recept na leki.czy rzeczywiście brakuje jakiejs karty?prosze o pomoc Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
behapowka Posted March 17, 2009 Share Posted March 17, 2009 Być może chodzi o kartę informacyjną ze szpitala, którą po udzieleniu pomocy szpital powinien wystawić, ale karta ta raczej potrzeban jest do dokumentacji powypadkowej. Druga możliwość to zaświadczenie o stanie zdrowia N9, którą wystawia lekarz prowadzący leczenie - ale to dopiero w chwili starania się o odszkodowanie trzeba wysłać wraz z dokumentacją do ZUS. Ze strony ZUS http://www.zus.pl/default.asp?p=4&id=429"Dokumentem stanowiącym podstawę do wypłaty zasiłku chorobowego jest zaświadczenie o czasowej niezdolności do pracy wystawione na druku ZUS ZLA.Jeżeli zasiłek wypłacany jest przez ZUS, do jego wypłaty niezbędne jest zaświadczenie płatnika składek wystawione na druku ZUS Z-3 - w przypadku pracowników albo ZUS Z-3a - w przypadku pozostałych ubezpieczonych. Dodatkowo do wypłaty przez ZUS zasiłku za okres po ustaniu ubezpieczenia osoba występująca o zasiłek składa oświadczenie o zaprzestaniu i niepodjęciu działalności zarobkowej, o nieustaleniu prawa do emerytury lub renty z tytułu niezdolności do pracy, zasiłku dla bezrobotnych, zasiłku przedemerytalnego lub świadczenia przedemerytalnego oraz o niepodleganiu obowiązkowo ubezpieczeniu społecznemu rolników.Do wypłaty zasiłku chorobowego w wysokości 100% podstawy wymiaru wymagane jest dodatkowo:- protokół powypadkowy - w razie niezdolności do pracy spowodowanej wypadkiem przy pracy ubezpieczonego będącego pracownikiem" Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts