Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

Wypadek Motocyklowo-Samochodowy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Dwa lata temu miałem wypadek drogowy. Teraz zapadł wyrok bo sprawca wypierał się swojej winy. I teraz nie wiem co mam robić.

Motocykl, którym jechałem oglądał tylko człowiek z mojego zakłądu ubezpieczeniowego bo żadnych danych sprawcy nie mogłem się doprosić od policji. Mija czas i teraz nie wiem co mam zrobić czy zgłosić szkodę teraz po dwóch latach do Warty (udało mi się ustalić że tam podobno ma ubezpieczony samochód) czy mój ubezpieczyciel w jakiś sposób skontaktuje się z Wartą ?? Pozostaje jeszcze jedna kwestja mojego zdrowia, co z odszkodowaniem za utratę zdrowia ?? Prawie miesiąc leżałem w szpitalu ze złamaną kością stopy i pourazową martwicą skóry.

Nie wiem czy jakoś to zgłaszać do Warty ??

WARTA to najbardziej skostniała i nieludzka ubezpieczalnia, radziłbym Ci oddać sprawę prawnikowi. Twojemu ubezpieczycielowi (OC) tak naprawdę nic do szkody, no chyba że masz AC i z niej likwidujesz szkodę na motorze, ale na takim wariancie rozliczenia tylko stracisz.

możesz starać się również o zadośćuczynienie, zwrot kosztów leczenia.

Pracowałeś przed wypadkiem czy uczysz się?

Co do szkody osobowej, to masz dwie opcje:

1) sam składasz roszczenia pisemnie do Warty

2) zlecasz to jakiejś firmie "wspomagającej" lub dobremu prawnikowi.

Co do szkody motoru. Skoro Twoje TU zrobiło Ci oględziny i pewnie przyjęło druki, kopie dokumentów, to napisz do nich pismo o przekazanie akt do Warty (najlepiej wskaż najbliższy miejscu zamieszkania oddział). Warta po otrzymaniu dokumentów rozpocznie likwidację i zapewne wypłaci odszkodowania.

michal wrote:
WARTA to najbardziej skostniała i nieludzka ubezpieczalnia, radziłbym Ci oddać sprawę prawnikowi. Twojemu ubezpieczycielowi (OC) tak naprawdę nic do szkody, no chyba że masz AC i z niej likwidujesz szkodę na motorze, ale na takim wariancie rozliczenia tylko stracisz.
możesz starać się również o zadośćuczynienie, zwrot kosztów leczenia.
Pracowałeś przed wypadkiem czy uczysz się?
Pracowałem wtedy, dwa miesiące zwolnienia.

• 2 tygodnie później...
Firm jest dużo, wystarczy wpisać w google odszkodowania i już do wyboru do koloru. Dobrze by było jakbyś wiedział coś więcej o firmie, możesz np pogrzebać na forach. Firma firmie nierówna a nie zawsze jest tak że im mniejsza prowizja tym lepsza firma. Czasami opłaca się zapłacić większą prowizje a mieć wszystko załatwione fachowo, bo i odszkodowanie może być większe.