piotrvio Opublikowano 6 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2007 Witam. 17 lat temu uległem wypadkowi na motorze - ktoś wymusił pierwszeństwo w wyniku czego doznałem załamania uda prawgo wraz z przemieszczeniem . Przeszedłem 2 skomplikowane operacje ( ok 0,5 roku w szpitalu ) kończyłm technikum o kulach. i tak z roku na rok moja kondycja ulegała poprawie. ( w momęcie wypadku miałem 19 lat - nie pracowałem jeszcze). do dnia dzisieszego mam jeszcze blachy oraz śruby w nodze - zamierzam je usunąc w najbliższym czasie . Moje pytanie brzmi : Czy mając w ręku wyrok sądowy iż uznaje winę gościa który spowodował wypadek oraz wypis ze szpitala (oraz całą historie choroby )iż Moje leczenie dobiegło końca - na drodze cywilnej mogę wnioskowac o odszkodowanie za poniesione straty takie jak krutsza noga ok.3cm blizny pooperacyjne uszczerbek psychiczny.Chodzi Mi o odszkodowanie od sprawcy wypadku czy po tak długim czasie mam szanse na odszkodowanie od samego sprawcy ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
asia Opublikowano 6 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2007 Witam.niestety ale sprawa przedawniła się. niezależnie do kogo kierowane jest roszczenie - w przypadku czynów niedozwolonych - odpowiedzialność sprawcy wygasa po upływie 10 lat.bardzo mi przykro:( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi